Журналіста Сергія Цигіпу етапували з окупованого Криму до Росії

Дата: 09 Квітня 2024
A+ A- Підписатися

Письменника та журналіста Сергія Цигіпу, якого росіяни незаконно засудили до 13 років колонії, 8 квітня етапували із Сімферопольського СІЗО №2 до Росії. Наразі його місце перебування залишається невідомим.

Про це в коментарі виданню ZMINA повідомила його дружина та активістка Олена Цигіпа.

За її словами, про вивезення чоловіка з території окупованого Криму їй стало відомо сьогодні.

Я щойно дізналася від адвоката про те, що Сергія відправили вчора до Росії. Ми поки не знаємо, куди саме його етапували. Не розумію, як таке може бути, щоб перед переміщенням людини попередньо не повідомити його адвоката та родину. Щоб вони не знали, в яке місто та в яку колонію його етапували. Але в країні, де панує беззаконня, можливо все“, – зазначає дружина.

Незадовго до цього Олена отримала від Сергія листа, у якому він писав, що морально готовий до етапування, і просив, щоб вона не засмучувалася. Також він передавав привіт усім рідним, друзям і знайомим. У своєму короткому “експрес-листі” у відповідь активістка написала, що вони його люблять та продовжують боротися за його звільнення.

Як відомо, Сергія Цигіпу, журналіста і письменника з Нової Каховки, окупанти утримують у полоні півтора року. Його викрали у 2022 році за активну проукраїнську позицію та журналістську діяльність. Завдяки його зусиллям у місті був проведений масовий захід громадянської непокори. Цигіпа також активно вів волонтерську діяльність, допомагав людям їжею та ліками. Після його затримання зв’язок з ним перервався, і його рідні деякий час не знали, де він і що з ним. Пізніше з пропагандистського ролика на російському телебаченні вони дізналися, що Цигіпа живий і перебуває в полоні. За останньою інформацією, його утримують у Сімферопольському СІЗО №2.

6 жовтня 2023 року так званий “Верховний суд республіки Крим” засудив Сергія Цигіпу до 13 років ув’язнення в колонії суворого режиму, звинувативши його в “шпигунстві” за статтею 276 КК РФ. 

Напередодні правозахисна організація “Кримський процес” повідомила, що незаконний “Третій апеляційний суд” у тимчасово окупованому Криму  відхилив перегляд вироку Сергію Цигіпі.


Центр прав людини ZMINA разом з українськими та міжнародними партнерами документує насильницькі зникнення, затримання та викрадення цивільних осіб на тимчасово окупованих територіях. Якщо ваші рідні зникли або ви маєте побоювання, що їх могли викрасти, – напишіть, будь ласка, на нашу електронну адресу es@humanrights.org.ua. Наш представник зв’яжеться з вами. 

Отримана інформація за згодою заявника буде використана для звернень до національних та міжнародних слідчих органів, а також міжнародних організацій для внесення ними інформації до періодичних звітів, зокрема до Комітету ООН проти тортур, Незалежної міжнародної комісії ООН з розслідувань подій в Україні, Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні, Міжнародного кримінального суду тощо, для  документування та подальшого розслідування скоєних воєнних злочинів в Україні й притягнення винних до відповідальності.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter