Журналіста Христо Грозєва в Росії оголосили в розшук

Дата: 26 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Журналіста-розслідувача, виконавчого директора й голову правління Bellingcat Христо Грозєва оголосили в розшук у Росії. Щодо розслідувача російські силовики відкрили справу за поширення так званих “фейків про російську армію”. 

Увагу на це звернули журналісти “Медіазони”. 

Скриншот картки Грозєва на сайті російського МВС

У Росії проєкт Bellingcat, який очолює Грозєв, ще в жовтні минулого року внесли до реєстру ЗМІ – “іноземних агентів”. 

Щодо самого Грозєва, то російські спецслужби звинувачували його в допомозі українській розвідці, яка, за їхньою версією, планувала викрасти російський військовий літак. Про порушення справи та її кваліфікацію, однак, не повідомляли. 

Сам Грозєв розповідав, що не надавав допомогу, а лише працював як журналіст, знімаючи документальний фільм. 

На сайті російського МВС не вказано, за якою статтею відкрили провадження щодо Грозєва, але про те, що йому закидають поширення “фейків”, повідомляли пропагандистські російські видання. 

Після початку повномасштабного російського вторгнення Грозєв активно коментує ситуацію щодо війни, але й до початку вторгнення він займався, зокрема, розслідуванням отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального, організованого ФСБ. Навальному разом із Грозєвим вдалося додзвонитися до одного зі спецслужбовців Костянтина Кудрявцева, використавши телефони з бази розслідувачів, і, назвавшись помічником російського посадовця, дізнатися деталі злочину.  

Україна та ще пів сотні країн з Організації із заборони хімічної зброї закликали Росію розслідувати отруєння Навального.

Христо Грозєв

Окрім цього, проєкт Bellingcat, який очолює Грозєв, причетний до розслідування справи збиття малазійського “боїнга” МН-17. Цього року окружний суд Гааги за це дав довічне Ігорю Гіркіну, Сергію Дубинському та Леоніду Харченку

Гіркін – відставний офіцер збройних сил РФ та колишній полковник ФСБ, який, зокрема, керував захопленням Слов’янська, що стало ескалацією конфлікту на Донбасі у 2014 році. Ще торік там знаходили рештки вбитих тоді людей. 

Нагадаємо, що журналісти Bellingcat знайшли докази причетності російських спецслужб до катівні “Ізоляція” на окупованій Донеччині, а також розслідували зірвану операцію українських спецслужб, під час якої з Росії мали вивезти понад три десятки бойовиків-вагнерівців. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter