У Росії до реєстру ЗМІ-“іноземних агентів” внесли розслідувальне видання Bellingcat

Дата: 09 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися
 
Впродовж останніх кількох місяців російська влада вносить до списку ЗМІ-“іноагентів” незалежні ЗМІ та окремих журналістів. Зокрема, російський Мін’юст присвоїв статус так званого “іноземного агента” проєкту Bellingcat, який працює над журналістськими розслідуваннями.
 
Про це йдеться на сайті відомства.
 
Джерело: radiosvoboda.org

Міністерство юстиції також внесло до списку “іноагентів” компанію-засновницю “Кавказского узла”, голову Центру захисту прав ЗМІ Галину Арапову й еколога та координатора “Рек без границ” Євгена Сімонова.

Крім того, до реєстру потрапили колишні журналісти проєкту “Проект” Андрій ЗахаровЄлизавета Сурначова та Даниїл Сотніков; журналістка “Север.Реалий” Тетяна Вольтська й Катерина Клепіковська; автор документальних фільмів для “Настоящего времени” Роман Перл, сиктиварська журналістка Єлена Соловйова, яка співпрацювала з  “7х7” та “Новой газетой”.

Також “іноземним агентом” російський Мін’юст визнав новинне видання mnews.world. Видання “Медиазона” вказує, що їхні матеріали на головній сторінці в рубриці “популярне” збирають від 440 до 750 переглядів.

Як відомо, за російськими законами, “іноагенти” зобов’язані всі свої повідомлення маркувати текстом чи плашкою, яка попереджає, що “це повідомлення” поширене ЗМІ-“іноагентом”. За невиконання цієї та ще багатьох умов російська влада може штрафувати видання, а на журналістів можуть відкрити адміністративні, а згодом і кримінальні провадження. Крім того, навіть неофіційне об’єднання людей без юридичного оформлення можуть визнати “небажаною організацією”, що також накладає певні санкції. 

Нагадаємо, у серпні поточного року у Москві журналісти вийшли до будівлі ФСБ на Луб’янці. Вони влаштували одиночні пікети на знак протесту проти присвоєння ЗМІ статусів так званих “іноземних агентів”, деяких учасників акції затримали.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter