Журналіста Дмитра Гордона у Росії заочно засудили до 14 років увʼязнення

Дата: 03 Липня 2024
A+ A- Підписатися

1 липня російський військовий суд заочно засудив українського журналіста Дмитра Гордона до 14 років ув’язнення,

Про це пише “Радіо Свобода” з посиланням на російські офіційні інформагенції.

Дмитро Гордон. Фото: Gordonua

Тож, як повідомляє SOTAvision, Гордона визнали винним у публічних закликах до тероризму, воєнних “фейках”, у розпалюванні ненависті чи ворожнечі, за заклик до ядерних ударів по РФ та заклики до ліквідації президентів Росії та Білорусі”.

Приводом для звинувачення стало відеозвернення Гордона, опубліковане в березні 2022 року, де він закликає США розпочати війну проти Росії із застосуванням ядерної зброї. Також журналісту закидають те, що в інтерв’ю у травні 2022 року він звинуватив російську армію в застосуванні важкого озброєння проти цивільної інфраструктури України та у вбивствах мирних жителів.

За даними агенції ТАСС, під час процесу обвинувачення повідомило, що справу проти Гордона порушили через заклики вбити Володимира Путіна та Олександра Лукашенка. Коли і де пролунали ці заклики, не уточнюється.

У квітні 2022 року Слідчий комітет Російської Федерації оголосив про відкриття справи проти Дмитра Гордона. За інформацією слідства, журналіст у прямому ефірі українського телеканалу закликав до війни проти Росії, а згодом розмістив цей запис на своєму ютуб-каналі. Після цього Гордона внесли до російського списку терористів та екстремістів.

У липні 2022 року міністерство внутрішніх справ Росії оголосило Гордона в розшук. У січні 2024 року це відбулося повторно. Тоді агентство ТАСС пояснило, що так стається при відкритті нової кримінальної справи.

На рішення суду відреагувала міжнародна організація “Репортери без кордонів” (RSF), засудивши новий свавільний вирок російської влади, спрямований на залякування журналістів, які публікують незалежну інформацію про вторгнення в Україну. 

“Володимир Путін продовжує атакувати незалежні голоси, які висвітлюють наслідки його вторгнення в Україну. Російськомовний контент Дмитра Гордона, зокрема в супутниковому пакеті “Свобода” RSF, є очевидною загрозою кремлівському наративу про війну. RSF засуджують пародію на правосуддя, яка призвела до засудження журналіста, і підтримують трансляцію незалежної інформації на супутнику “Свобода”, – зазначила керівниця відділу RSF у Східній Європі та Центральній Азії Жанна Кавельє.

Нагадаємо, що напередодні у Росії Басманний районний суд Москви заочно заарештував колишнього прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана та ексміністра закордонних справ України Павла Клімкіна. Також заочно заарештували колишнього міністра фінансів України Олександра Шлапака і генерал-лейтенанта ЗСУ Ігоря Довганя.

А у червні цього року у Москві 2-й Західний окружний військовий суд заочно засудив депутата Верховної Ради України Олексія Гончаренка до десяти років позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter