Журналіста білоруської служби “Радіо Свобода” Андрія Кузнечика заарештували ще на 10 діб

Дата: 07 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Фрилансера білоруської служби “Радіо Свобода” Андрія Кузнечика, в якого 6 грудня скінчився строк адмінарешту в Мінську, заарештовано ще на 10 діб.

Таке рішення ухвалив суд 6 грудня, пише “Радіо Свобода”.

Джерело: radiosvoboda.org

Кузнечика затримали 25 листопада в Мінську під час прогулянки, згодом визнали винним у дрібному хуліганстві й засудили до 10 діб. Нові 10 діб арешту йому дали за тією ж статтею.

Президент корпорації “Радіо Свобода / Радіо Вільна Європа” Джеймі Флай заявив, що продовження терміну покарання в цьому випадку “має розглядатися як злочин”.

“Викрадення Андрія державою триває, і це ще один крок режиму Лукашенка, щоб заблокувати доступ білоруського народу до незалежної інформації”, – сказав він.

Нагадаємо, що журналіста затримали в Мінську 25 листопада 2021 року під час велосипедної прогулянки. Силовики провели вдома в журналіста обшук. Згодом чоловіка доправили до слідчого ізолятора на вулиці Окрестіна в Мінську.

Пізніше в телеграм-каналі білоруських силовиків ГУБОП з’явилося відео із затриманим фрилансером. На ньому той “зізнається”, що з 2008 року працює редактором “Радіо Свобода” й отримує $1200 зарплатні. Із 2020 року Кузнечик адмініструє телеграм-канал та чат видання. Також він каже, що нібито передав свій пароль від телеграм-каналу та повідомив про всіх, хто його адмініструє.

У червні 2020 року в Мінську затримали ще одного фрилансера-консультанта “Радіо Свобода” Ігоря Лосика, відтоді він перебуває за ґратами. Лосика звинувачують у розпалюванні соціальної ворожнечі “щодо представників влади та правоохоронних органів”. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

Нагадаємо, що тиск на свободу преси посилився після початку протестів незгодних з обранням Олександра Лукашенка президентом Білорусі в серпні 2020 року. Більшість демократичних країн не визнала їхніх результатів.

У рейтингу свободи преси – 2021 від міжнародної правозахисної організації “Репортери без кордонів” Білорусь посіла 158-ме місце зі 180 країн через “безпрецедентні репресії проти журналістів для приховання масштабів акцій протесту проти оголошених результатів президентських виборів”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter