У Мінську білоруські силовики затримали фрілансера “Радіо Свобода”

Дата: 27 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

У Мінську силовики затримали фрілансера білоруської служби “Радіо Свобода” Андрія Кузнечика. 

 Про це повідомляє білоруська служба “Радіо Свобода”.

Андрій Кузнечик. Фото: “Радіо Свобода”

Дружина журналіста Алеся Рак розповіла, що 25 листопада близько 17:00 Андрій поїхав велосипедом на прогулянку. Вона з двома дітьми залишалася вдома. Додому чоловік повернувся із чотирма чоловіками у цивільному.

Один, який, ймовірно, був головним, представився Іваном. Хто вони і звідки, чоловіки не повідомили. Мені сказали піти в іншу кімнату і займатися дітьми, не заважати. Обшук був досить “інтелігентний” – мої речі та речі дітей не чіпали. Забрали всю техніку і телефон Андрія, мій мобільний телефон, мій планшет, гроші. Андрію наказали одягатися і йти за ними. З речей нічого не дозволили взяти з собою, тільки запасні штани. Сказали, що забирають його ненадовго, на пару днів, – повідомила журналістам “Радіо Свобода” Алеся Рак.

Вона встигла підписати документ зі списком вилучених речей. Чому затримали її чоловіка, жінка не знає.

Волонтери телеграм-каналу “Списки Окрестіна” повідомили, що Кузнечик перебуває в однойменному слідчому ізоляторі.

26 листопада у телеграм-каналі білоруських силовиків ГУБОП з’явилося відео із затриманим фрілансером. На відео журналіст “зізнається”, що з 2008 року працює редактором “Радіо Свобода” і отримує $1200 зарплатні. З 2020 року Кузнечик адмініструє телеграм-канал та чат видання. Також він каже, що передав свій пароль від телеграму та повідомив про всіх, хто адмініструє канал. 

Силовики виклали фотографії, на яких Кузнечик сидить біля розкладених на дивані пачок доларів, біло-червоно-білого прапора та техніки з лого “Радіо Свобода”.

У своїх останніх дописах силовики запевняють, що отримали доступ до списку всіх “стукачів”, які писали редакції “Радіо Свобода” через спеціальний бот зворотнього зв’язку. Щодо Кузнечика відбудеться перевірка через “розпалювання соціальної ворожнечі”

Президент “Радіо Свобода” Джеймі Флай закликав негайно звільнити фрілансера. 

“Режим Олександра Лукашенка продовжує намагатися знищити всі незалежні ЗМІ в Білорусі. Андрія викрали агенти режиму лише тому, що він був журналістом. Режим також атакував один з наших акаунтів у соціальних мережах, намагаючись заблокувати інший канал інформації для білоруського народу. Андрія потрібно негайно звільнити, дозволити йому повернутися до дружини та маленьких дітей. Він не вчинив жодного злочину”, – сказав він. 

Нагадаємо, що у червні 2020 року в Мінську затримали фрілансера-консультанта “Радіо Свобода” Ігора Лосика, з того часу він перебуває за ґратами. Лосика звинувачують у розпалюванні соціальної ворожнечі “щодо представників влади і правоохоронних органів”. Санкція статті передбачає до 12 років позбавлення волі.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter