Праворадикали напали на журналіста “Букв” під час суду за скаргою білоруського активіста Боленкова

Дата: 22 Липня 2021
A+ A- Підписатися

У Києві, біля Шостого апеляційного адмінсуду, де розглядалася справа за скаргою білоруського активіста Олексія Боленкова, якого намагалися видворити з України за постановою СБУ, праворадикали напали на фотокореспондента видання “Букви” Олександра Кужельного.

Як розповів він у коментарі журналістці ZMINA, під час інциденту, який стався 21 липня, один з нападників плюнув у нього, а потім інший вдарив в обличчя.

Джерело: bykvu.com

“Я хотів зробити кілька знімків на телефон біля будівлі суду, але представники праворадикалів почали вимагати, щоб я йшов, оскільки наше видання нібито якось не так висвітлює події. До мене підійшов представник поліції діалогу та запропонував відійти подалі від натовпу, щоб “не провокувати їх”. Я так і зробив, але вже незабаром до мене підійшов хлопець і вдарив”, – розповів Кужельний.

За словами потерпілого, представник поліції діалогу в ситуацію не втрутився, а пізніше заявив, що не бачив, хто саме напав на журналіста.

Водночас колега фотокореспондента “Букв”, журналістка “Громадського”, яка бачила інцидент, розповіла, що нападникам також не сподобався зовнішній вигляд Олександра, було чутно вигуки на кшталт “підстрижися” тощо.

“У таку неприємну ситуацію я потрапляю, на жаль, не вперше. Передостання була теж під час розгляду справи Боленкова в Шевченківському суді столиці. Цього разу нападники точно знали, хто я, агресія була спрямована особисто на мене, хоча я лише виконував свої професійні обов’язки”, – сказав Кужельний. 

Кореспондент написав заяву до поліції щодо нападу на нього. 

Як пишуть “Букви”, нападників на журналіста вдалось ідентифікувати. За інформацією журналістів, це керівник праворадикальної організації “Національний спротив” Олексій Свинаренко (Сталкер) та громадянин Росії, який останні два роки мешкає в Києві, Михайло Шаланкевич (Ганс), на відео видно, як він б’є медійника.

Олексій Свинаренко та Михайло Шаланкевич. Фото з відкритих джерел

Організація Свинаренка є фігурантом справи про хуліганство: напад на учасниць Маршу за права жінок у березні цього року. Його організація веде кампанію в соцмережах проти Боленкова, влаштовує контрмітинги під судами та провокації, пише видання.

Шаланкевич бере участь в акціях, схожих на цю, також не вперше. У 2018 році він був засуджений до шести років позбавлення волі за розбій і хуліганство в складі угруповання покійного російського неонациста Максима Марцинкевича “Реструкт”, але відпущений із зали суду. 

Нагадаємо, що Шостий апеляційний суд 21 липня задовольнив скаргу білоруського активіста лівого крила Олексія Боленкова на рішення СБУ щодо видворення його з України; раніше Шевченківський райсуд Києва відмовив у її задоволенні.

Розгляд справи розпочався 20 липня. Тоді біля будівлі суду зібралося декілька десятків молодиків, перед якими виступав Євген Карась, очільник “Суспільства майбутнього” (колишнього праворадикального угруповання С14). 

Коли приїхав Боленков, на нього та кількох інших активістів, що прийшли на акцію на його підтримку, напали: залили з газового балончика, закидали яйцями та намагалися побити. 

Наступного дня Центр прав людини ZMINA організував пресконференцію щодо ситуації з білорусами в Україні. Зокрема, йшлось і про справу Боленкова. 

Білоруський активіст тривалий час постійно проживає на території України, має посвідку на проживання, перебуває в шлюбі з громадянкою України, а також брав участь у Революції гідності.  

У квітні цього року СБУ ухвалила рішення про примусове видворення активіста з України через те, що він “несе загрозу національній безпеці та суверенітету України, а також порушує законодавство про правовий статус іноземців та осіб без громадянства”.     

Зокрема, СБУ закидала активісту те, що він є прихильником анархістської ідеології та належить до угруповань “Революційна дія” та “La Revolte” (є одним з його засновників), які “підбурюють до повалення державної влади насильницьким шляхом”.

Водночас Боленков зазначав, що брав участь в акціях “Революційної дії”, однак припинив співпрацю з ними після нападу на ветерана АТО Дмитра Вербича 2018 року, дотичність Боленкова до якого заперечив сам Вербич.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter