“Жіночі купе будуть”: Укрзалізниця відреагувала на прохання громадськості

Дата: 23 Травня 2023
A+ A- Підписатися

Вже другий тиждень не вщухає активне обговорення важливості створення окремих вагонів для жінок у потягах, які прямують маршрутом довше за шість годин. Укрзалізниця активно працює над питанням посилення безпекових заходів у пасажирських потягах, зокрема розглядає можливість запровадження жіночих купе.

Про це повідомив керівник з пасажирських комунікацій Укрзалізниці Олександр Шевченко.

Фото: УНІАН

“Для нас ця тема не нова, ми робили перший підхід до неї ще у 2021-му і вже впродовж кількох місяців працювали над розвитком мобільного застосунку УЗ у потрібний бік, але останніми днями навмисне витримали паузу, щоб послухати громадську думку, попрацювати з юристами, міжнародними колегами та ГО.

На хвилі резонансу дуже легко піддатися пориву і знайти швидке поверхневе рішення для глибокої проблеми. Але помірковано плануємо наступне. Жіночі купе будуть”, – зазначив він. 

Шевченко наголосив, що їхня команда вивчила світовий досвід, переважно азійський, тому розуміє, що жіночі купе не панацея, а лише тимчасовий підсилювальний елемент у комплексі рішень, які викорінюватимуть проблему. А вона, за словами керівника з пасажирських комунікацій, глибша і потребує системної сексуальної освіти на національному рівні, розмежування понять мужності та агресії у виховному процесі, а також реформ судової системи.

“Ми віримо в комплекс заходів, де тривожні кнопки та сигналізація в купе, відеоспостереження, посилене патрулювання і невідворотне покарання за будь-який доведений прояв домагань відіграватимуть ключову роль у викоріненні тих самих домагань”, – додав Шевченко, зазначаючи, що завдання Укрзалізниці полягає в тому, щоб допомогти жінкам почуватися комфортніше та безпечніше, допоки будуватиметься системна робота в цьому напрямі в державі.

Так, до жіночих купе, які запрацюють на маршрутах далекого сполучення, допускатимуть жінок, трансгендерних жінок, а також матерів з дітьми до шести років будь-якої статі. 

Квиток можна буде придбати через застосунок Укрзалізниці. Ця функція буде передбачена в одному з наступних оновлень, однак точна дата поки невідома. Доплачувати за жіноче купе не потрібно.

За словами Шевченка, Укрзалізниця вже запроваджувала таку послугу у 2010 році, однак вона не мала попиту, оскільки була доступною лише в касах.

Поки що незрозуміло, чи перетвориться цей експеримент на постійну практику, – це залежатиме від попиту та відгуків, зазначив комунікаційник Укрзалізниці. 

Станом на 14.30 пост на фейсбук-сторінці Олександра Шевченка недоступний, водночас на сайті Укрзалізниці з’явилось офіційне повідомлення про пілотний проєкт із запуску окремих купе для жінок від імені голови правління АТ “Укрзалізниця” Євгена Лященка.

Раніше ZMINA писала, що 15 травня на сайті Кабміну з’явилася петиція із закликом створити окремі вагони для жінок і чоловіків у потягах Укрзалізниці. Станом на 17 травня звернення вже набрало понад 22,5 тисячі підписів. Авторка петиції Ольга Ожогіна наголосила, що на довгих маршрутах, коли є необхідність сну в купейних чи плацкартних вагонах, пасажири можуть відчувати дискомфорт через пасажирів протилежної статі.

Крім того, існують непоодинокі випадки неприйнятної поведінки, такі як нав’язлива поведінка, умисні дотики до інших пасажирів тощо. Зокрема, відомі навіть випадки спроби зґвалтування в купейних вагонах. 

Нагадаємо, що українці не вперше закликають Укрзалізницю створити окремі купе для жінок. У 2020-му компанія пояснювала, що не може цього зробити, бо відсутній достатній ресурс парку пасажирських вагонів для виділення окремих купе.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter