В Україні з’явилася петиція про створення в потягах окремих вагонів для жінок і чоловіків

Дата: 17 Травня 2023
A+ A- Підписатися

15 травня з’явилася петиція із закликом створити окремі вагони для жінок і чоловіків у потягах Укрзалізниці, які прямують маршрутом довше за шість годин. Станом на 17 травня звернення вже набрало понад 4 тисячі підписів.

Відповідна інформація міститься на сайті Кабінету Міністрів України.

Фото: Форпост

“Просимо впровадити окремий вагон для жінок та чоловіків для створення безпечних та психологічно комфортних умов для перевезень. На довгих маршрутах, коли є необхідність сну в купейних чи плацкартних вагонах, пасажири можуть відчувати дискомфорт через пасажирів протилежної статі.

Непоодинокі випадки неприйнятної поведінки, такі як нав’язлива поведінка, умисні дотики до інших пасажирів тощо. Зокрема, відомі навіть випадки зґвалтування в купейних вагонах”, – наголосила авторка петиції Ольга Ожогіна.

Крім того, вона зазначила, що як жінки, так і чоловіки можуть відчувати потребу змінити одяг, однак зробити це в присутності представника іншої статі дискомфортно та незручно.

На думку підписантів, виділення принаймні одного окремого вагону для жінок та одного вагону для чоловіків зможе зробити поїздки безпечнішими та запобігти негативному досвіду пасажирів.

Обговорення щодо необхідності створення окремих купе для жінок почалося 9 травня з допису користувачки твіттеру, яка розповіла, що мала їхати в купе разом із трьома чоловіками, однак хвилювалася через свою безпеку й тому перейшла до іншого купе. Тоді дівчина закликала Укрзалізницю зробити окремі купе для жінок.

Багато користувачок соцмережі підтримали її й поділилися своїми страхами щодо подорожей в одному купе з чоловіками. Водночас дехто з жінок розповів про власний досвід домагань у потягах.

Українці не вперше закликають Укрзалізницю створити окремі купе для жінок. У 2020 компанія пояснювала, що не може цього зробити, бо відсутній достатній ресурс парку пасажирських вагонів для виділення окремих купе.

“Може виникнути ситуація з недостатньою заселеністю вагонів, що призведе до незадоволення потреб населення в наявності вільних місць у потягах. Крім того, з правового погляду ми не можемо відмовити пасажиру в купівлі квитка. Крім того, онлайн Укрзалізниця не може гарантувати, що в купе потяга буде чоловік або жінка. Існують імена й прізвища, які важко ідентифікувати за статевою ознакою: це можуть бути іноземні, подвійні імена тощо”, – писали в Укрзалізниці.

Нагадаємо, що наприкінці липня 2020 року в нічному потягу Маріуполь – Київ 45-річний чоловік намагався зґвалтувати та жорстоко побив жінку, яка їхала в купе із сином. За словами потерпілої, близько третьої ночі вона прокинулася від ударів по голові в купе. Відкривши очі, жінка побачила невідомого чоловіка в трусах, який одразу схопив її за горло та почав погрожувати.

Чоловіка затримали та відправили під варту. Підозрюваний помер, не дочекавшись суду.

Після цього в Україні з’явилися пропозиції запровадити для підвищення безпеки пасажирок окремі жіночі купе. 

Читайте також: Гендерне насильство у потягах: що вже робить “Укрзалізниця” і як зробити це ефективнішим 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter