Жінки з Афганістану розповіли, що під час арештів за неправильне носіння хіджабу таліби вчиняють сексуальне насильство

Дата: 25 Червня 2024
A+ A- Підписатися

В Афганістані дівчата і жінки стикаються із сексуальним насильством з боку талібів під час арештів через нібито неправильне носіння хіджабу.

Про це афганській службі новин Zan Times розповіли потерпілі і їхні родичі.

Автор: Scott Wallace / Getty Images

Так, під час тримання під вартою вони зазнають серйозного сексуального насильства та нападів, що мають значні наслідки. Зокрема, відомо, що одна з потерпілих зрештою покінчила життя самогубством, а тіло іншої – знайшли через кілька тижнів після арешту.

Наприкінці грудня 2023 року 16-річну Захру разом з подругою заарештували за порушення правил носіння хіджабу. Таліби вважають, що жінки повинні покривати все тіло з ніг до голови, включно з обличчям, залишаючи відкритими лише очі. Захра повернулася додому через два тижні й розповіла батькам про зґвалтування.

Її мати розповіла: “Серед ночі я прокинулась і помітила, що Захри немає. Я розбудила чоловіка, і ми почали шукати її по всіх кімнатах. Мій чоловік знайшов її мертве тіло. Вона повісилася”.

Інша потерпіла, 22-річна студентка медичного факультету Аміна, була у вʼязниці талібів кілька днів у січні 2024 року. Один з чоловіків питав її про менструацію і чи заміжня вона.

Аміна згадує: “Я впала до його ніг і благала: “Будь ласка, убий мене, але не знущайся з мене”. Він поставив мені на голову своє взуття і сказав: “Оскільки ти хочеш померти, я тебе вб’ю, але розважмося перед цим”. Потім він почав торкатися моїх інтимних місць. Я двічі втрачала свідомість під час допиту, але щоразу він обливав мене холодною водою”.

Тіло 23-річної Марини Садат, студентки Інституту охорони здоров’я та наук ім. Фарабі, було знайдено у водному каналі. За кілька тижнів до цього її затримали бойовики “Талібану”. Близьких друг родини дівчини розповів, що Марина зазнала сексуального насильства перед убивством.

Батьки намагалися домогтися справедливості й звернулися до міністерства сприяння доброчесності та запобігання порокам “Талібану”, яке відповідає за дотримання правил носіння хіджабу. Після звернення до них з обшуками прийшли таліби. Сімʼя вирішила втекти з країни, але дорогою їх зупинили й заарештували. За пʼять днів дітей звільнили, але батька і матір відтоді ніхто не бачив.

Активістка руху за права жінок Рамзія, яку таліби увʼязнили 2022 року, каже, що вони пильно стежать за вцілілими і їхніми сімʼями.

“Хоча мене звільнили з вʼязниці, я ніби перебувала під домашнім арештом. Таліби стежили за кожним моїм кроком. Якщо я кудись ішла, вони телефонували мені й питали, де я. Те, що я пережила у вʼязниці, було жахливо, але знаєте, що ще гірше? Те, що ми не можемо говорити про свій досвід”, – зазначила жінка.

Тим часом “Талібан” заперечує заяви про сексуальне насильство над жінками, арештованими за неправильне носіння хіджабу.

“Зґвалтування абсолютно не може бути можливим, тому що в кабінеті не одна чи дві людини. Коли там три людини, такий злочин не станеться. Це дуже чутливе питання для талібів… Я впевнений, що такого не було”, – сказав речник “Талібану” Забіхуллах Муджахід.

Раніше ZMINA писала, що після приходу до влади “Талібану” рівень самогубств серед жінок у країні значно зріс. Офіційних цифр немає, однак, за інформацією місцевих медіа, у 2022 році самогубство в Афганістані намагалися вчинити 188 жінок та 62 чоловіки. 

Нагадаємо, у березні поточного року верховний лідер “Талібану” Хайбатулла Ахундзада заявив, що в Афганістані впровадять смертну кару для жінок за подружню зраду. Їх забиватимуть камінням до смерті. Його заяви спричинили обурення, деякі закликали міжнародну спільноту посилити тиск на “Талібан”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter