Таліби заявили, що публічно забиватимуть жінок камінням до смерті за подружню зраду

Дата: 27 Березня 2024
A+ A- Підписатися

У зверненні до західних посадовців, яке транслювали на телебаченні, верховний лідер “Талібану” Хайбатулла Ахундзада заявив, що в Афганістані впровадять смертну кару для жінок за подружню зраду. Їх забиватимуть камінням до смерті.

Про це пише The Telegraph.

Фото: Associated Press

Державне телебачення Афганістану, яке зараз перебуває під контролем “Талібану”, транслює голосові повідомлення, що нібито походять від Ахундзади. Його ніколи не бачили на публіці, якщо не брати до уваги кілька старих портретів. Ймовірно, він базується в південному Кандагарі, оплоті талібів.

“Ви кажете, що забивання жінок камінням до смерті – це порушення їхніх прав. Але незабаром ми запровадимо покарання за подружню зраду. Ми каратимемо жінок публічно. Ми публічно заб’ємо їх камінням до смерті. Усе це суперечить вашій демократії, але ми будемо продовжувати це робити. Кожен з нас говорить, що захищає права людини. Ми робимо це як представники Бога, а ви – як представники диявола”, – сказав лідер талібів.

За його словами, права жінок, які відстоює міжнародна спільнота, суперечать ісламському шаріату.

“Чи хочуть жінки прав, про які говорять жителі Заходу? Вони проти шаріату й поглядів священнослужителів, які повалили західну демократію. Ми воювали проти вас 20 років, і ми будемо воювати проти вас 20 і навіть більше років. Ніщо не закінчилося. Це не означає, що ми тепер будемо просто сидіти й пити чай. Ми приведемо шаріат на цю землю”, – резюмував Ахундзада.

Його заяви спричинили обурення серед мешканок Афганістану. Деякі з них закликали міжнародну спільноту посилити тиск на “Талібан”.

Нагадаємо, що після приходу до влади “Талібану” рівень самогубств серед жінок у країні значно зріс. Офіційних цифр немає, однак, за інформацією місцевих медіа, у 2022 році самогубство в Афганістані намагалися вчинити 188 жінок та 62 чоловіки. 

У вересні 2021-го в Афганістані тимчасово зупинили середню освіту для дівчат. А в грудні 2022 року міністерство вищої освіти країни заборонило навчання жінок в університетах.

Таліби також обмежили право жінок подорожувати чи працювати поза межами свого дому та мати доступ до громадських місць.

А в грудні 2022 року “Талібан” наказав усім місцевим та іноземним неурядовим організаціям в Афганістані заборонити жінкам-співробітницям приходити на роботу.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter