Жінки в медіа частіше представлені у творчих сферах, а чоловіки – на технічних посадах: дослідження

Дата: 20 Грудня 2023
A+ A- Підписатися

У медіакомпаніях жінки не суттєво переважають на керівних посадах, тоді як мають значну кількісну перевагу в представництві творчих професій, зокрема на телебаченні. Так, вони частіше працюють журналістками, ведучими, а також у сфері маркетингу та піару. 

Про це свідчать результати опитування, проведеного Національною радою в співпраці з громадською організацією “Жінки в медіа”.

Фото: Жінки в медіа

Так, за результатами аналізу роботи медіаорганізацій, там простежується розподіл на групи так званих жіночих та чоловічих професій. Умовно їх можна поділити на творчі (жіночі) та технічні (чоловічі). 

“Іншими словами, творчі професії та професії, що повʼязані зі створенням та дистрибуцією контенту, диспропорційно представлені жінками в суттєвій більшості”, – пояснюється в дослідженні.

Приміром, жінок на посадах журналістики 77%, а чоловіків 23%, разом з тим у керівництві медіа жінок лише 52%, тоді як чоловіків аж 48%.

Фото: Гендерний профіль українських медіа

Водночас навчання і перепідготовку в медіакомпаніях проходили тільки 12% працівників. В усіх організаціях, що взяли участь в опитуванні, найбільша частка співробітників, які проходять навчання та підвищення кваліфікації, – жінки (їх 59%, тоді як чоловіків – 41%).

Разом з тим їхня частка серед тих, хто підвищує свій професійний рівень, є навіть більшою, ніж пропорції між чоловіками й жінками в загальній сукупності співробітників.

Загалом анкети для участі в дослідженні заповнили у 206 компаніях. У них налічується 4820 працівниць і працівників. Більшість із них становлять жінки.

Фото: Гендерний профіль українських медіа

Нагадаємо, що найпопулярнішими соціальними політиками в медіакомпаніях є гнучкий робочий графік, відпустки з догляду за дитиною та повний соціальний пакет. Частіше в компаніях застосовують ці та інші гнучкі соціальні політики до жінок. Водночас застосування більшості політик відбувається в менш ніж половині компаній.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter