Зернова угода: Росія намагається шантажем послабити санкції Заходу

Дата: 04 Липня 2023
A+ A- Підписатися

У Росії заявили, що “не бачать підстав” для продовження так званої зернової угоди, термін якої закінчиться 17 липня, проте готові зробити це в обмін на послаблення антиросійських санкцій.

Відповідну заяву 4 липня оприлюднили на сайті міністерства закордонних справ РФ.

Джерело: Getty Images

Російський уряд стверджує, що “докладає необхідних зусиль” для того, щоб задіяні в угоді судна з продовольством могли до дати закінчення дії угоди вийти з Чорного моря через Босфор.

Нагадаємо, що станом на сьогодні РФ повністю зупинила реєстрацію вхідного флоту, заблокувавши 29 суден з 1,4 мільйона тонн продовольства, переважно для країн Азії та Африки. 

В обмін на продовження угоди Москва вимагає перепід’єднати підсанкційний Россільгоспбанк до глобальної системи обміну фінансовими повідомленнями SWIFT і послабити санкції проти російського продовольства, добрив та сільгосптехніки.

Нагадаємо, що з 26 червня 2023 року РФ повністю зупинила реєстрацію вантажних суден, які перевозять українське зерно. Це свідчить про наміри країни-агресора не продовжувати Чорноморську “зернову ініціативу” та зірвати постачання продовольства на світові ринки.

За 11 місяців дії угоди 45 країн отримали 32,5 мільйона тонн продовольства. Ще додаткові 25 мільйонів тонн світ не отримав через саботаж РФ. Але і за цих показників, за даними ООН, вдалося знизити світові ціни на продовольство на 22%. Це є прямим свідченням, що “зернова угода” потрібна світу.

Раніше ZMINA детально розповіла, як Росія інструменталізує голод у країнах Африки в неспровокованій війні проти України. Окупаційні збройні сили РФ викрадають українське зерно і вивозять його через тимчасово окупований Крим, зокрема до Сирії.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter