Зеленський зустрівся зі студентами, яких побили беркутівці у 2013 році

Дата: 06 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Напередодні саміту в нормандському форматі студенти, яких у ніч із 29 на 30 листопада 2013 року на Майдані побив “Беркут”, закликали президента Володимира Зеленського не погоджуватися на проведення виборів на Донбасі під дулами автоматів.

Про це повідомляє сайт президента. 

 

За словами Зеленського, він зустрівся в Офісі президента, аби почути від людей, які фактично стали рушійною силою Революції гідності, їхнє бачення розвитку України та дізнатися про сфери, у яких вони могли б чи хотіли співпрацювати.

Також Зеленський поговорив зі студентами про розслідування справ Майдану. 

“Для вас справи Майдану – це дуже особисте. І, повірте, для нас теж. Я дуже хочу, щоб ми закінчили ці справи. Щоб ми змогли розслідувати їх повністю, і всі ті, хто десь ходить, їздить чи літає, а повинен сидіти, – щоб вони сиділи”, – сказав він.

Президент пообіцяв, що після ухвалення необхідних поправок Верховною Радою прокурори, які розслідували справи Майдану, працюватимуть над цією справою далі в ДБР.

Як відомо, наприкінці листопада адвокатка Небесної сотні Євгенія Закревська оголосила голодування з вимогою провести голосування за поправку, яка передбачає створення управління з розслідування справ Майдану в ДБР та переведення туди слідчих з ГПУ. Парламент проголосував за неї лише 3 грудня. 

За цей час протест адвокатки підтримала низка громадських активістів та колег, зокрема звільнений з російської в’язниці політв’язень та режисер Олег Сенцов, колишня в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрунписьменник Сергій Жадан та ще десяток людей

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали дві з половиною тисячі людей, 104 з них загинули. 48 осіб загинули внаслідок розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року. 80 людей дістали поранення саме від обстрілів з боку “Беркуту”. Усі злочини, скоєні під час Революції гідності, умовно об’єднані в одну велику “справу Майдану”, яка налічує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують убивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

У лютому цього року в п’яту річницю розстрілів на Євромайдані міжнародні партнери та правозахисні організації закликали Україну краще розслідувати справи Майдану. Деякі навіть називали розслідування розстрілів активістів під час Революції гідності “ганьбою українського судочинства”.

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter