Верховна Рада перезавантажила ДБР з поправкою, за яку голодувала Закревська

Дата: 03 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Верховна Рада проголосувала в другому читанні законопроєкт № 2116 “Про внесення змін до Закону України “Про Державне бюро розслідувань” щодо вдосконалення діяльності Державного бюро розслідувань”.

Про це повідомляє сайт парламенту. 

За проголосувало 250 депутатів: 224 депутати “Слуги народу”, два депутати ОПЗЖ, один голос дала група “За майбутнє”, 18 депутатів “Голосу” та п’ять позафракційних. 

Згідно із законом, очільник бюро самостійно здійснюватиме керівництво органом, не розділяючи повноваження із заступниками. Директор ДБР отримує повноваження особисто призначати і звільняти своїх заступників. Також у документі виключається участь прем’єр-міністра в призначенні директора Державного бюро розслідувань. Директор ДБР призначається на посаду президентом України за поданням комісії з проведення конкурсу.

Парламентарі, зокрема, підтримали й поправку, яка передбачає створення управління з розслідування справ Майдану в ДБР та переведення туди слідчих з ГПУ.

Напередодні голосування Ради адвокатка родин Небесної сотні Євгенія Закревська, яка дванадцять днів тримала голодування з вимогою провести голосування за поправку, написала у своєму фейсбуку, що з початком зими закінчився “золотий період” для проведення слідчих експериментів на майдані Незалежності. 

ДВАНАДЦЯТЬ ДНІВ #НемаєСлідства у #СправахМайдану 02.12.2019.49 кг.Пішов сніг. а це значить, що "золотий період" для…

Gepostet von Евгения Закревская am Montag, 2. Dezember 2019

20 листопада ГПУ завершила всі процесуальні дії. Незадовго до цього Адвокатська дорадча група разом із Закревською повідомили, що справи не можна передавати до ДБР, поки поправку не підтримають у парламенті, адже в іншому разі вони потраплять під вплив Андрія Портнова. Низка громадських організацій уже закликала владу гарантувати відсутність тиску і втручання в розслідування справ Майдану з боку Андрія Портнова та інших представників колишньої влади Януковича.

Голодування Закревської підтримав звільнений з російської в’язниці політв’язень та режисер Олег Сенцов, колишня в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрунписьменник Сергій Жадан та низка громадських діячів

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter