Зеленський затвердив Національну стратегію у сфері прав людини

Дата: 25 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підписав указ затвердження Національної стратегії у сфері прав людини.

Про це повідомили в Офісі президента. 

Фото: Офіс президента

Національна стратегія у сфері прав людини ‒ перший в історії незалежної України документ, який би мав інтегрувати цінності прав людини в різні сфери державної політики. Стратегію у 2015 році спочатку затвердив тодішній президент Петро Порошенко, а згодом уряд розробив до неї план дій, згідно з яким усі пункти мали б виконати до кінця минулого року. 

Однак у першому кварталі 2020 року Мін’юст повідомляв, що план виконали на 54,8%, тобто 331 захід із 604 запланованих. За оцінюванням, яке зробила громадська організація “Українська Гельсінська спілка з прав людини”, ситуація була ще гіршою і план дій виконали лише на 28%. Представниця Омбудсмана Аксана Філіпішина у 2017 році скаржилася парламентському Комітету з прав людини на те, що в уряді робили все можливе, щоб тільки не реалізовувати нацстратегію. 

“Ми спостерігаємо ситуацію, коли законопроєкти готують Уповноважений, народні депутати, неурядові організації, правозахисники. Хто завгодно, тільки не уряд. І вони постійно чекають, коли хтось за них виконає заходи зі стратегії”, – розповідала вона. 

Фото: з відкритих джерел

Найбільших успіхів за ці роки досягли в таких напрямах, як забезпечення прав учасників антитерористичної операції (виконано на 53%), захист прав внутрішньо переміщених осіб (52%) та протидія домашньому насильству (47%).

Як запевняли в Мін’юсті незадовго до підписання оновленої нацстратегії, до проєкту документа ввійшли ті дії, які реально можна виконати в певний період. Урядовці вирішили також зменшити час дії плану з реалізації стратегії з п’яти до трьох років. В Офісі президента повідомили, що затверджений документ зосереджується на 27 стратегічних напрямах, зокрема:
  • запобігання катуванню та жорстокому поводженню з людьми;
  • забезпечення права на справедливий суд;
  • забезпечення свободи мирних зібрань та об’єднань;
  • запобігання та протидія дискримінації; 
  • забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків;
  • протидія домашньому насильству;
  • забезпечення прав корінних народів і національних меншин;
  • забезпечення прав дитини, екологічних прав, прав ветеранів війни, зокрема тих, хто брав участь у заходах з відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях;
  • забезпечення прав внутрішньо переміщених осіб та осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України;
  • відновлення прав осіб, які були позбавлені свободи внаслідок збройної агресії Російської Федерації проти України, тимчасової окупації частини території України;
  • забезпечення прав осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, та членів їхніх сімей;
  • подолання негативних наслідків конфлікту, спричиненого збройною агресією Російської Федерації.

Виконання стратегії, як додали в Зеленського, допоможе досягти прогресу у виконанні міжнародних договорів, зокрема Угоди про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, та цілей сталого розвитку України на період до 2030 року.

Фотографія обкладинки: Офіс президента 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter