Зеленський вніс у Раду законопроєкт про реформу судової системи: експерти кажуть, що він не допоможе

Дата: 17 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Президент Володимир Зеленський вніс на розгляд парламенту законопроєкт №5068 про порядок призначення членів Вищої ради правосуддя, однак експерти кажуть, що ухвалення документа в чинній редакції не допоможе звільнити недоброчесних членів органу.

Текст законопроєкту опублікували на сайті Верховної Ради. 

Фото з відкритих джерел

За задумом Зеленського, чинних членів ВРП має перевіряти на доброчесність новий орган – Етична рада, до складу якої ввійдуть три судді, визначені Радою суддів, і три міжнародні експерти, запропоновані міжнародними організаціями, які сприяють протидії корупції та судовій реформі.

Члена ВРП можуть відсторонити від посади після встановлення факту недоброчесності, а вже після цього його може звільнити суб’єкт, який його призначив. Етична рада також має перевіряти на доброчесність усіх майбутніх членів ВРП, а призначити на посаду зможуть тільки тих, які отримали позитивні характеристики від Етичної ради.

Окрім цього, у Вищій раді правосуддя мають створити службу дисциплінарних інспекторів, яких наділять повноваженнями розслідувати дисциплінарні проступки суддів і представляти їх ВРП для розгляду. Наразі такі функції виконують самі члени ВРП.

Президент Зеленський не вперше виступає з ініціативами щодо реформування ВРП, однак ініційований ним минулого року законопроєкт розкритикували, зокрема, експерти Венеційської комісії, а тому його відправили на доопрацювання. Нову ідею очільника країни також критикують фахівці. 

“Законопроєкт не забезпечує головного – вирішальної участі міжнародних експертів у процесі очищення ВРП. Звільнення недоброчесних членів ВРП не відбудеться без голосу бодай одного судді.  Можна не сумніватися, що судді, делеговані до Етичної ради, швидко знайдуть спільну мову з членами ВРП та не дадуть своїх голосів за їхнє звільнення. В результаті склад органу лишиться незмінним”, – пояснює голова правління Фундації DEJURE Михайло Жернаков.

За його словами, така модель також не дозволить потрапити до ВРП і відомим своєю принциповістю суддям та адвокатам: їхні кандидатури на етапі конкурсу не підтримають судді-члени Етичної Ради. Водночас у Фундації DEJURE наголошують, що до законопроєкту Зеленського потрібно внести правку, якою б чітко визначили, що всі конкурси до Вищої ради правосуддя, які розпочалися раніше, припиняються і від моменту ухвалення законопроєкту всі члени ВРП повинні призначатися вже за новою процедурою.

Нагадаємо, що Вища Рада правосуддя – незалежний орган державної влади та суддівського врядування, який стежить за незалежністю судової влади та тим, щоб вона працювала на засадах відповідальності, підзвітності перед суспільством тощо. Однак відомо, що члени ВРП часто ігнорують інформацію щодо кричущих порушень з боку суддів і замість покарання відправляють деяких з них на пенсію та нагороджують почесними грамотами. 

Нещодавно стало відомо про те, що Вища рада правосуддя відправляє у відставку замість звільнення деяких суддів, яким потім з бюджету виплачують вихідну допомогу в розмірі трьох місячних зарплат і довічне утримання. За підрахунками активістів, щороку через цю “схему” українці витрачають з бюджету щонайменше 30 мільйонів гривень.

У нещодавньому звіті щодо оцінювання стану Угоди про асоціацію з ЄС Європарламент назвав судову владу однією з найменш надійних установ в Україні.

Фотографія обкладинки: Visual China Group

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter