Зеленський пропонує світові механізм компенсації Росії за збитки від війни в Україні

Дата: 21 Травня 2022
A+ A- Підписатися

Україна пропонує міжнародним партнерам підписати багатосторонній договір, який передбачатиме конфіскацію російських коштів і майна на території інших держав для компенсації від порушення майнових прав громадян України. 

Про це глава держави повідомив у своєму зверненні.

Україна пропонує державам-партнерам підписати багатосторонній договір і створити механізм, завдяки якому кожен і кожна, хто постраждав від дій Росії, зможе отримати компенсацію понесених через Росію втрат.

На основі такого договору російські кошти і майно, які знаходяться в юрисдикціях держав-партнерів, мають бути арештовані, заморожені та конфісковані, а потім направлені у спеціально створений фонд, з якого усі, хто постраждав від російської агресії, зможуть отримати відповідну компенсацію.

“Це буде точно справедливо, і Росія відчує справжню вагу кожної ракети, кожної бомби, кожного снаряду, які вона випустила по нам. Ми пропонуємо нашим партнерам стати засновниками такого фонду та учасниками спеціальної міжнародної комісії, яка розглядає позови, звернення як фізичних, так і юридичних осіб”, – сказав президент.

Володимир Зеленський додав, що виконання цього завдання не буде простим, але вже почалася дискусія про необхідність такої компенсації за рахунок російських активів.

“Починаємо такий спеціальний діалог з нашими партнерами, щоб агресор відчував, що війна здатна нанести максимальні збитки не комусь іншому, а саме тому, хто пішов з нею до сусіда”, – сказав Зеленський.

Російські гроші в якості компенсації мають дійти до кожної людини, кожної родини, бізнесу, які постраждали. Звісно, російська держава не визнає навіть того, що вона є агресором, але її визнання і не потрібно.

Володимир Зеленський

За даними проєкту KSE Institute, станом на 18 травня сума завданих інфраструктурі України збитків під час війни Росії проти України сягнула 97,4 млрд доларів.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter