Зеленський підписав закон про штрафи за неносіння масок у деяких громадських місцях

Дата: 19 Листопада 2020
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський підписав закон, що запроваджує штрафи для громадян за перебування в громадських спорудах і транспорті без масок.

Про це повідомили в Офісі президента. 

У квітні Кабмін ухвалив постанову, якою посилив карантинні обмеження, зокрема ввели заборону на перебування без маски в громадських місцях. Однак єдиного зафіксованого поняття “громадське місце” в законодавстві не було, а тому спочатку уряду, а потім МВС довелося давати офіційні роз’яснення про те, в яких саме місцях без перебування в масці можна отримати штраф. 

У законі, який підписав Зеленський, авторам вдалось уникнути невизначеного терміна “громадське місце”, замінивши його на конкретніші “громадські будинки”, “споруди”, що визначено ДБН, та “громадський транспорт”. 

Відтепер штраф за неносіння маски становитиме від 170 до 255 гривень, а протоколи за порушення поліцейські складатимуть прямо на місці.

Нагадаємо, що за час дії карантину українські правоохоронці встигли виписати штрафів на 5 млн грн. Так, поліція в Луцьку склала адмінпротокол на місцевого жителя, який неправильно носив маску та не реагував на зауваження охоронця в торговельному центрі. За даними правозахисників, найбільше протоколів поліцейські склали на Дніпропетровщині, Харківщині та в Києві. Менш активними були їхні колеги з Миколаївської, Закарпатської та Хмельницької областей.

Водночас правозахисники закликали уряд оголосити так звану адміністративну амністію, у межах якої звільнити українців від сплати штрафів, накладених судами за порушення правил карантину.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter