Зеленський підписав указ про створення безбар’єрного простору в Україні

Дата: 03 Грудня 2020
A+ A- Підписатися

Президент України Володимир Зеленський постановив розробити та затвердити Національну стратегію зі створення безбар’єрного простору в Україні до 21 квітня 2021 року.

Про це йдеться в указі, який підписав глава держави. 

Пандус у Запоріжжі. Фото: Запорізька ОДА

Над розробленням та затвердженням стратегії мають працювати Кабмін спільно з Національним інститутом стратегічних досліджень, представниками державних органів і органів місцевого самоврядування, громадськими організаціями, вченими та експертами.

Документ має сприяти поширенню інклюзії, недискримінації, упровадженню принципів доступності та універсального дизайну для того, щоб усі групи населення, зокрема люди з інвалідністю, літні, молоді, жінки, а також батьки малолітніх дітей та дітей з інвалідністю, мали рівні можливості. 

Нагадаємо, що з початку поточного року в Україні можна будувати пандуси без документів про право власності, як це було раніше.

Уже понад рік, як в Україні набули чинності нові державні будівельні норми, що, зокрема, вимагають створювати безбар’єрний простір для всіх маломобільних груп населення. Відтоді, наприклад, власники культурно-видовищних та дозвіллєвих закладів мають враховувати кількість місць для осіб з інвалідністю на візках у своїх залах. Потреби людей з інвалідністю та інших маломобільних груп мають враховувати й усі нові та реконструйовані заклади харчування. Нові ДБН також поклали на українських роботодавців обов’язок облаштовувати інклюзивні робочі місця для людей з інвалідністю.

Однак нові ДБН досі порушують. Так, наприклад, сталось у Києві, де комунальні служби провели реконструкцію деяких зупинок громадського транспорту, після чого вони стали недоступними для людей з інвалідністю.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter