Зеленського закликали призначити стипендію колишньому політв’язню Миколі Семені

Дата: 02 Лютого 2021
A+ A- Підписатися

Національна спілка журналістів закликає президента Володимира Зеленського призначити стипендію кримському журналісту Миколі Семені. 

Про це повідомили на сайті спілки. 

Микола Семена (ліворуч) разом з головою НСЖУ Сергієм Томіленком та колегою Станіславом Асєєвим. Фото: НСЖУ

Кримський журналіст Микола Семена переїхав до Києва в лютому минулого року. Із 2017 року чоловік не міг покинути територію Криму, адже окупаційна влада переслідувала його за нібито публічні заклики до порушення територіальної цілісності Росії. Журналісту призначили два з половиною роки умовно з випробувальним терміном на три роки, а також заборонили вести публічну діяльність протягом трьох років.

Однак від моменту повернення та до сьогодні Семена так і не отримав обіцяної державної допомоги з житлом, а тому винаймає його за власний кошт. 

“Журналіст, який залишив півострів з однією валізою речей та ноутбуком, змушений був облаштовуватися на новому місці. Сьогодні Микола Михайлович власним коштом знімає житло для себе і своєї дружини, яка нарешті змогла залишити півострів. Для подружжя пенсіонерів це значна сума щомісяця. Так, наш колега – людина надзвичайної скромності й стійкості, але ситуація, в якій опинився журналіст-переселенець, потребує невідкладного втручання з боку влади”, – розповів голова НСЖУ Сергій Томіленко

Торік Національна спілка журналістів підготувала подання для присудження стипендії президента України Семені, однак з незрозумілих причин указ досі не підписано. 

Нагадаємо, минулого року правозахисники нарікали, що в парламенті досі не зареєстрували законопроєкту “Про соціальний і правовий захист осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України”, над яким працювали профільні державні органи, правозахисники та експерти з міжнародного гуманітарного права.

Документ визначає критерії належності до “людей, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України”. Також регулює питання надання щорічної або одноразової допомоги, працевлаштування після звільнення, надання в тимчасове користування житла та отримання безкоштовної освіти. 

Одразу після перемоги на президентських виборах Володимир Зеленський зустрівся з правозахисниками й заявив, що готовий підтримати законопроєкт. Утім, він так і не вніс його як невідкладний. Проєкт закону досі перебуває в Офісі президента.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter