Затримали бойовика, який охороняв місце падіння “боїнга” МН-17

Дата: 10 Січня 2020
A+ A- Підписатися

Прикордонники зі складу Об’єднаних сил затримали чоловіка, який у 2014 році охороняв на Донбасі місце падіння “боїнга” МН-17.

Про це повідомили в Держприкордонслужбі. 

26-річного чоловіка прикордонники ідентифікували за допомогою фотографій у соцмережах. На них він у військовій формі зі зброєю стоїть на фоні уламків збитого пасажирського літака. Під час спілкування з чоловіком виявилося, що за грошову винагороду від 500 до 1500 рублів він збирав і віддавав терористам уламки літака та особисті речі загиблих.

Також він зізнався, що протягом другої половини 2014 року проходив службу в складі одного з воєнізованих підрозділів бойовиків. Виконував завдання російських кураторів він на незаконних блокпостах у Шахтарському районі Донецької області, де бачив знущання з цивільного населення.

Затриманого вже передали поліцейським. До ЄРДР внесли відомості про виявлення ознак кримінального правопорушення за статтею щодо “створення не передбачених законом збройних формувань або участь у їхній діяльності”. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін від трьох до восьми років.

Нагадаємо, що наприкінці минулого року Об’єднана слідча група (JIT) оприлюднила запис розмови бойовиків, який учергове доводить причетність Росії до збиття “боїнга” MH-17 влітку 2014 року. 

Як відомо, в травні минулого року міжнародна спільна слідча група з розслідування збиття малайзійського “боїнга” оголосила, що той збили зенітно-ракетним комплексом “Бук” з 53-ї бригади ППО ЗС РФ, яка базується в російському місті Курську. Пізніше уряди Нідерландів і Австралії поклали на Росію відповідальність за збиття “боїнга”. Згодом їх підтримали в нідерландському парламенті.

Потім міжнародна слідча група назвала імена чотирьох підозрюваних у причетності до збиття літака. Вже у вересні поточного року нідерландські слідчі назвали підозрюваним і бойовика “ДНР” Володимира Цемаха, якого Україна на вимогу Росії занесла до списку масштабного обміну в’язнями.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter