Затоплення внаслідок підриву росіянами Каховської ГЕС: відомо вже про 13 зниклих безвісти

Дата: 09 Червня 2023
A+ A- Підписатися

Станом на 9 червня внаслідок затоплення, спричиненого підривом російськими військовими Каховської ГЕС, щонайменше п’ятеро людей загинули, а ще 13 вважають зниклими безвісти. 

Про це розповіли в МВС. 

Фото: ДСНС

Напередодні мер окупованих Олешок казав про дев’ятьох загиблих, утім додавав, що дані не точні. 

Окрім зниклих безвісти та загиблих, серед яких один мешканець Миколаївщини, ще 11 людей отримали поранення під час евакуації. 

На Херсонщині фактично підтопило 48 населених пунктів, із яких 34 – на підконтрольній Україні території, а 14 – на окупованій. На Миколаївщині в зоні затоплення 23 населених пункти. Якщо казати про кількість підтоплених будинків на підконтрольній уряду території Херсонщини, то таких налічили щонайменше 3625.

Фото: ДСНС

Загалом з Харківщини та Миколаївщини вивезли 3237 людей, але евакуація триває. 

Фото: ДСНС
Фото: ДСНС
Фото: ДСНС

Нині в Каховському водосховищі рівень води нижчий за 12,7 метра, тож, як прогнозують в Укргідроенерго, до кінця поточного тижня водойма перестане існувати. У мережі публікують ролики, на яких видно теперішній рівень води.

Скриншот відео
Після деокупації території Каховської ГЕС на місті зруйнованої дамби зроблять перемичку, тож водосховище мають заповнити знову. Орієнтовно будівництво нової гідростанції обійдеться в понад 1 мільярд доларів, а тривати це може до п’яти років, кажуть фахівці. 

Від води з водосховища залежали зрошення в регіоні, доступ до питної води цивільних, а також охолодження Запорізької АЕС, яка перебуває в російській окупації. Український уряд уже виділив півтора мільярда гривень на будівництво протягом двох років магістральних водогонів з Карачунівського та Південного водосховищ, що має допомогти розв’язати деякі питання. 

Щодо ЗАЕС, то з вересня минулого року енергоблоки станції не працюють, а тому активного випаровування води зі ставка-охолоджувача поряд не відбувається. В “Енергоатомі” кажуть, що для живлення ставка існують і інші джерела. Основною загрозою ЗАЕС, як і раніше, є російські військові, які перебувають там і можуть своїми діями скоїти черговий злочин, що значно погіршить ситуацію, кажуть українські посадовці. 

Нагадаємо, що Україна вже повідомила Міжнародний кримінальний суд про підрив Росією дамби Каховської ГЕС. 

Українські правоохоронці ведуть слідство у відповідній справі за статтями про екоцид та порушення законів та звичаїв війни, а спецслужбовці мають докази, що ГЕС підірвала російська диверсійна група. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter