Засудженим хочуть дозволити отримувати меддопомогу не тільки у підпорядкованих Мін’юсту лікарнях

Дата: 12 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №6141, який серед іншого пропонує надати засудженим право отримувати медичну допомогу і послуги в закладах охорони здоров’я, які не підпорядковані Міністерству юстиції.

Про це свідчить картка законопроєкту на сайті парламенту. 

Пацієнти спеціалізованої міжобласної лікарні пенітенціарної системи у Бучанській виправній колонії на зустрічі зі священником. Фото: Київська Архиєпархія УГКЦ

Авторами документа стала група депутатів, зокрема Олександра Устінова, Володимир Крейденко, Наталія Піпа, Галина Васильченко та інші. У пояснювальній записці вони нагадують, що задеклароване в Конституції право кожної людини на охорону здоров’я та медичне забезпечення стосується й в’язнів, однак, як показує практика Європейського суду з прав людини, в Україні вони мають чималі проблеми з цим. 

“Проблеми зі здоров’ям засуджених врешті-решт стають проблемою МОЗ України та всього суспільства. Позбавлення волі – це тимчасовий захід і більшість засуджених повертаються у суспільство. Тому накопичення проблем зі здоров’ям під час ув’язнення виливаються у необхідність більш комплексних лікувально-діагностичних заходів, що призводить до додаткового навантаження на систему охорони здоров’я”, – твердять вони. 

Нарікають автори й на фінансування закладів, що входять до структури Центру охорони здоров’я Державної кримінально-виконавчої служби, а також на якість медичних послуг, що надають ув’язненим:

“Відомчі медичні заклади неспроможні надавати якісні медичні послуги, через це 686 тис. євро зобов’язав ЄСПЛ виплатити державу Україна своїм громадянам у 2020 році. ЄСПЛ наголошує у своїх рішеннях, що засудженим мають бути доступні ті ж послуги у сфері охорони здоров’я, що і для всіх інших громадян”

Умови, які минулого року побачили монітори Офісу Омбудсмана у Львівській багатопрофільній лікарні філії ДУ ЦОЗ ДКВС. Фото: Уповноважена Верховної Ради з прав людини
Фото: Уповноважена Верховної Ради з прав людини

Окрім права отримувати медичну допомогу і послуги в закладах охорони здоров’я, які не підпорядковані Міністерству юстиції, нардепи також пропонують: 

  • надавати медичну допомогу засудженим на підставі декларації з лікарем;
  • дозволити укладати у разі відсутності у засудженого паспорта декларацію з лікарем на підставі даних особової справи або картки особи, що відбуває (відбула) кримінальне покарання; 
  • зобов’язати Мін’юст оплачувати надані в’язням послуги сімейних лікарів, що не входять до гарантованого пакета первинної медичної допомоги;
  • надавати вторинну і спеціалізовану допомогу в закладах охорони здоров’я, підпорядкованих МОЗ в межах гарантованих пакетів та з утриманням в спеціальних палатах;
  • дозволити в’язням отримувати лікарняні та виплати;
  • надати в’язням доступ до програми “Доступні ліки”.

Відомо, що Україна входить до десятки країн Європи з найбільшою кількістю засуджених: у в’язницях та СІЗО загалом утримують понад 50 тисяч людей. Кожен дев’ятий сидить за зберігання заборонених речовин. 

Останніми роками уряд намагається погодити з європейськими стандартами умови тримання людей у пенітенціарних установах. Восени 2018-го їм дозволили носити бороди, курити в карцерах і спілкуватися безпосередньо з адміністрацією. Також затвердили нові норми харчування, а цього року дозволили зберігати в’язням шприци, голки та презервативи. 

Нещодавно засудженим надали й право на необмежені у часі та кількості зустрічі з адвокатом в робочі, вихідні, святкові та неробочі дні в будь-який час з 8-ї до 20-ї години.

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter