“Засудили помирати”: російський суд відправив кримського політв’язня з інвалідністю Амета Сулейманова та цілу родину кримських татар до колонії

Дата: 09 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Апеляційний суд у Власисі затвердив рішення першої інстанції у кримінальній справі так званої “третьої Бахчисарайської групи” Хізб ут-Тахрір, яку українські правозахисники називають політично вмотивованою.

Про це інформує громадське об’єднання “Кримська солідарність”

Політв’язень Амет Сулейманов. Джерело: видання “Ґрати”

Громадянський журналіст “Кримської солідарності” Амет Сулейманов з інвалідністю та захворюванням серця вирушить до колонії суворого режиму на 12 років. Чоловік потребує термінової заміни серцевого клапана.

У правозахисній організації зауважують, що Амет Сулейманов брав участь на засіданні через відеоконференцзв’язок із незаконного “Кримського гарнізонного військового суду”, а брати Сейтумерови та їхній дядько Рустем Сейтмеметов із СІЗО Новочеркаська.

Разом із ними суд засудив до тривалих термінів ув’язнення і цілу сім’ю — рідних братів Сейтумера та Османа Сейтумерових, їхнього дядька Рустема Сейтмеметова.

Попри докази захисту суд залишив вирок Південного окружного військового суду в силі.

Сейтумера Сейтумерова засудили до 17 років ув’язнення, Османа Сейтумерова до 14 років, Рустема Сейтмеметова до 13 років колонії суворого режиму.

Політв’язні так званої “третьої Бахчисарайської групи” Хізб ут-Тахрір,

Кримські правозахисники вказують, що Амет Сулейманов страждає від артеріальної та мітральної недостатності серця. Йому необхідно терміново зробити операцію із заміни серцевого клапана.

Протягом усього процесу захист намагався донести суду, що стосовно Амета Сулейманова не можна застосовувати подібний захід, через стан його здоров’я.

“Амет людина з інвалідністю, яка потребує постійного догляду та лікування, але за рішенням суду його відправлять до місць позбавлення волі”, — прокоментував захисник Назим Шейхмамбетов.

 

З моменту затримання Амет Сулейманов перебував під домашнім арештом. Сьогодні він приїхав до зали суду з речами, але після засідання співробітники незаконної “Федеральної служби виконання покарань” повезли його додому. Громадянського журналіста візьмуть під варту щойно з Апеляційного військового суду у Власисі надійде сьогоднішня ухвала з печаткою.

Його захисниця Ліля Гемеджі назвала рішення суду “смертним вироком”

Засудили його вмирати. Ув'язнення для людини з таким діагнозом — це цинізм.

Ліля Гемеджи

Усі підсудні кримські татари виступили з останнім словом.

“Я не очікував добра для мене та моєї родини від Російської Федерації — цьому навчила історія. Російський суд подарував моїй родині 44 роки ув’язнення”, — заявив Осман Сейтумеров. У його сім’ї є кілька репресованих у попередніх поколіннях.

Політв’язень Рустем Сейтмеметов подякував усім, хто надавав їм допомогу з моменту затримання, і попросив передати слова підтримки кримськотатарському народу.

Раніше МЗС України повідомляло, що італійський політолог Антоніо Станго став публічним ментором Амета Сулейманова і опублікував у виданні “La Repubblica” статтю про ситуацію в Криму.

Нагадаємо, 14 лютого 2003 року на закритому судовому засіданні Верховний Суд РФ визнав терористичною ісламську політичну партію “Хізб ут-Тахрір”. Ця релігійна організація легально діє в Україні, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Росія всупереч міжнародному гуманітарному праву використовує в Криму своє кримінальне законодавство.
 
Правозахисники вважають, що тоді рішення Верховний суд РФ  ухвалив необґрунтовано, з порушенням гласності та рівності сторін, оскільки в закритому процесі брала участь лише сторона обвинувачення, а саме ФСБ. Представники організації не мали змоги донести свою позицію до справи. Водночас на території більшості країн світу організація діє без обмежень на рівні національних законодавств. В Україні діяльність партії не заборонено, активісти організації займалися випуском газети, могли відкрито говорити в ЗМІ та проводити масові публічні заходи.
 
Як відомо, 11 березня 2020 року в тимчасово окупованому Бахчисараї російські силовики провели обшуки відразу в кількох будинках кримських татар: Енвера Мустафаєва, Амета Сулейманова, братів Сейтумера та Османа Сейтумерових, їхнього дядька Рустема Сейтмеметова. Також російські силовики обшукали будинок ексактивіста “Кримської солідарності” Сейтумера Сейтумерова, який кілька років тому вимушено залишив Крим.
 
Всім затриманим інкримінують членство в релігійній організації “Хізб ут-Тахрір”, яка діє легально на всій території України, зокрема в тимчасово окупованій Автономній Республіці Крим. Як відомо, усупереч міжнародному праву Росія застосовує своє кримінальне законодавство, а мала б українське.
 
Згідно з матеріалами справи, обвинувачені не мали зброї, вибухівки, боєприпасів, не планували вчиняти терористичний акт та не закликали інших до здійснення терористичних дій. Матеріали справи містять аудіозаписи з дискусіями на релігійні та політичні теми у мечетях Бахчисарая.
 
За оцінкою правозахисної організації “Крим SOS”, щонайменше 35% вироків нинішнім жертвам політично вмотивованих кримінальних переслідувань у Криму ухвалено після початку повномасштабного вторгнення. Здебільшого це люди, яких обвинувачують у нібито причетності до ісламської політичної організації “Хізб ут-Тахрір” або добровольчого кримськотатарського батальйону імені Номана Челебіджихана.
 
Як відомо, правозахисна спільнота в Україні переконана, що деокупація Криму припинить систематичні грубі порушення прав людини на півострові з боку Російської Федерації. Для цього вони закликають країни підтримати Україну постачанням зброї та військовим обладнанням у достатній кількості. 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter