Заочно судитимуть силовиків-зрадників з Криму, які за завданням Росії кібератакують Україну

Дата: 21 Квітня 2023
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальний акт щодо двох колишніх кримських правоохоронців, які у складі ворожої спецслужби здійснювали кібератаки на Україну. 

Про це розповіли у ДБР. 

Микола Чорних та Олександр Скленко. Фото: ДБР

Мова йде про двох хакерів з угруповання “Армагеддон” – це спеціальний проєкт російських силовиків, роботу якого координує 18-й Центр ФСБ РФ у Москві. За вісім років група вчинила понад 5 тисяч кібератак і намагалась інфікувати шкідливими програмами понад 1,5 тисячі урядових комп’ютерних систем.

У поле зору українських правоохоронців вони потрапили ще до початку повномасштабного вторгнення Росії. Есбівці знали, що хакери є як російськими офіцерами ФСБ з окупованого Криму, так і зрадниками, які перейшли на бік ворога у 2014 році. Підозри п’ятеро хакерів отримали ще у листопаді 2021-го. 

З п’яти підозрюваних обвинувальний акт, який передали до суду, стосуватиметься Миколи Чорних та Олександра Скленка. Свого часу вони працювали у СБУ. 

Слідчі вважають, що хакери атакували комп’ютери та автоматизовані системи центральних органів держвлади України, а їхні дії призвели до “витоку, блокування інформації, спотворення процесу обробки інформації та до порушення встановленого порядку її маршрутизації в інтересах спецслужб РФ”.

До прикладу, торік зловмисники розсилали електронні листи українським посадовцям з нібито доказами про воєнні злочини Росії, у разі відкриття яких отримували віддалений доступ до комп’ютера. Схожим методом діяли й у 2018-му, коли розсилали електронні листи з вірусом, що були замасковані під бухгалтерські документи.  

Якщо суд визнає Чорних та Скленка винними у державній зраді та несанкціонованому втручанні в роботу електронно-обчислювальних машин й автоматизованих систем, то їм може загрожувати до 15 років позбавлення волі. 

Нагадаємо, що після початку повномасштабного вторгнення Росії на українські органи влади щомісяця вчиняють 20–50 мільйонів кібератак. Україну та країни НАТО кібератакують щонайменше п’ять угруповань: FrozenLake, Coldrive, Summit, FrozenBarentz та FrozenVista, частина з яких співпрацює з ФСБ та ГРУ Росії.

Усього за день до початку повномасштабного вторгнення російські хакери атакували сайти Верховної Ради, Кабміну, СБУ та МЗС. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter