Заочно судитимуть російського пілота, який вбив місцевого мешканця у Чернігові

Дата: 18 Лютого 2023
A+ A- Підписатися

Чернігівська обласна прокуратура у порядку спеціального досудового розслідування направила до суду обвинувальний акт щодо військовослужбовця ЗС РФ, якого звинувачують у порушенні законів та звичаїв війни, поєднаному з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора. 

Фото: Чернігівська обласна прокуратура

Слідчі встановили, що 5 березня 2022 року пілот збитого літака ЗС РФ приземлився на території одного з приватних домогосподарств у Чернігові. Російський військовий намагався сховатись, але його виявив господар будинку.

“Власник домогосподарства був у цивільному одязі, не мав при собі зброї й не становив небезпеки, тобто перебував під захистом міжнародного гуманітарного права. Проте військовослужбовець РФ умисно розстріляв чоловіка з пістолета”, – зазначають в Офісі Генпрокурора. 

Від отриманих травм цивільний помер на місці.

Також триває досудове розслідування у кримінальному провадженні за фактами можливої причетності цього військового армії РФ до бомбардування цивільних об’єктів у місті Чернігові.

“Відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду”, – уточнили у повідомленні.

Нагадаємо, що в січні заочно про підозру повідомили ще двом російським військовим, яким закидають порушення законів та звичаїв війни. Правоохоронці кажуть, що викриті росіяни були одними з тих, хто утримував майже чотири сотні цивільних заручників у підвалі школи у Ягідному на Чернігівщині.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter