Заочно судитимуть двох росіян, які торік на Київщині могли зґвалтувати 12 людей, серед яких були діти

Дата: 25 Вересня 2023
A+ A- Підписатися

До суду скерували обвинувальні акти щодо двох російських військових, що торік під час окупації Київщини могли зґвалтувати 12 людей, серед яких діти. 

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Євген Чорнокнижний та Вадим Шахматов. Колаж з фотографій із соцмереж

Імен підозрюваних не називають, але йдеться про Євгена Чорнокнижного та Вадима Шахматова.

Чорнокнижний, як встановили правозахисники з МІПЛ, загинув на фронті, і в рідному місті йому встановили дошку з написом:“Хай коротке життя і його подвиг стануть для всіх нас зразком доблесті, мужності, патріотизму і любові до Батьківщини”. Щодо Шахматова, якого підозрюють у зґвалтуванні дитини, то він сам батько малолітньої дівчинки.  

Чорнокнижний та Шахматов разом з іншими окупантами торік у березні зайняли одну з територіальних громад на Київщині. Росіяни два дні проводили рейди, визначаючи будинки, в які підуть, і загалом обрали шість родин. Кількість потерпілих у провадженні сягає 12 осіб. 

Перша родина проживала з малолітньою донькою. Російські військові, погрожуючи вбивством, змусили чоловіка залишитися в кімнаті, а самі відвели дружину на кухню, де по черзі зґвалтували. Окремо Шахматов зґвалтував малолітню доньку подружжя, доки Чорнокнижний тримав її батьків на кухні. 

В іншому будинку перебувало дві родини, в одній з яких жінка була вагітною. Росіяни погрожували літньому власнику дому розстрілом, поки вчиняли аналогічні злочини з жінками та однією дівчинкою. Слідство встановило, що за деякий час Шахматов та Чорнокнижний повернулися до будинку та повторно зґвалтували потерпілих.

В іншому будинку окрім подружжя господарів були мешканці села, які ховалися в підвалі від обстрілів. Чоловіків Шахматов та Чорнокнижний поклали на підлогу, залякуючи розстріляти з автоматів, а літнім жінкам наказали сидіти та не втручатися. Потім вони розвели по окремих кімнатах матір і неповнолітню доньку та вчинили щодо них сексуальне насильство. 

Між цими епізодами в одному з будинків російські військові отримали опір. Вони вдерлися на подвір’я подружжя та вистрілили в повітря, демонструючи чоловіку, який займався своїми справами, що можуть убити його в разі непокори.

Шахматов та Чорнокнижний зайшли в дім, однак, уже коли наказали господарці піти з ними до кімнати, де збиралися зґвалтувати її, та схопила ніж. Жінка сказала, що якщо росіянин підійде ближче, то вона вб’є і його, і себе. Обидва нападники вирішили піти з будинку. 

Нагадаємо, в ООН вважають, що сексуальне насильство, до якого вдаються російські військовослужбовці в Україні, є частиною “воєнної стратегії” Росії. 

Нещодавно в Росії до колонії відправили військового, який міг ґвалтувати дітей та знімати відео під час вторгнення в Україну. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter