Заочно підозру отримав генерал-полковник Росгвардії, причетний до масових репресій на Херсонщині

Дата: 26 Червня 2024
A+ A- Підписатися

Заочно про підозру в плануванні, підготовці, розв’язуванні та веденні агресивної війни за попередньою змовою групою осіб повідомили російському генерал-полковнику, який брав участь у захопленні території Херсонщини.

Про це розповіли в Офісі генерального прокурора. 

Світлина підозрюваного та фото Ігоря Турченюка

Імені підозрюваного не називають, але його не приховують слідчі-есбівці – йдеться про командувача угруповання військ “Південь” Росгвардії Ігоря Турченюка

Саме його підрозділи, як вважають правоохоронці, на початку повномасштабного вторгнення брали участь у захопленні правобережної території Херсонщини. З лютого по липень 2022 року вони контролювали регіон та вчиняли масові репресії, зокрема розганяли акції незгодних з окупацією, ув’язнювали та катували людей. 

Слідчі наголошують, що до затриманих росіяни ставилися з особливою жорстокістю. 

“Внаслідок їх злочинних дій загинули та були поранені понад дві тисячі людей, серед них діти”, – кажуть вони. 

Турченюку також закидають встановлення блокпостів та організацію так званої фільтрації в регіоні. Росіяни зупиняли та “конфісковували” автомобілі місцевих, які хотіли виїхати на підконтрольну Україні територію.

Напередодні звільнення Херсона підрозділи під командуванням Турченюка втекли на лівобережну частину регіону, де продовжують чинити воєнні злочини. За це колишній охоронець Путіна, а зараз очільник росгвардії, Віктор Золотов нагородив угруповання свого підлеглого орденом Жукова.

Санкція статті, яку закидають Турченюку, передбачає від 10 до 15 років за ґратами. 

Нагадаємо, що нещодавно заочно до в’язниці за знущання в окупації з херсонців відправили командира Росгвардії. 

У Росії підрозділи росгвардійців зазвичай використовують для придушення протестів. Навіть у своїй країні, як, наприклад, зазначають дослідники Центру аналізу європейської політики (CEPA), росгвардійці відомі особливою жорстокістю до населення.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter