Закревська припинила голодування та закликала суспільство надалі слідкувати за справами Майдану

Дата: 04 Грудня 2019
A+ A- Підписатися

Адвокатка родин Небесної сотні Євгенія Закревська офіційно припинила голодування. 

Про це вона повідомила на своїй сторінці у фейсбуку. 

ТРИНАДЦЯТЬ ДНІВ #НемаєСлідства у #СправахМайдану 03.12.2019.48,3 кг. Друзі, дякую! Ви всі молодці! Це правда…

Gepostet von Евгения Закревская am Dienstag, 3. Dezember 2019

У своєму дописі Закревська наголосила, що з припиненням голодування не слід зупиняти суспільного контролю за перебігом розслідування справ Майдану. 

“Зупиняємо голодування, але не припиняємо контролювати виконання владою плану дій по відновленню слідства в справах Майдану і не втрачаємо суспільної уваги над цими справами. Як тільки зникає увага суспільства – зникає пріоритет для влади, і починається колапс”, – написала вона. 

Закревська також опублікувала список дій, на які тепер чекає від влади, зокрема: 

  • підписання президентом ухваленого законопроєкту;

  • указу президента про затвердження нової структури ДБР зі створеним новим управління у справах Майдану, призначення в.о. директора ДБР;

  • затвердження штатного розкладу нового управління в справах Майдану. Його чисельність має бути саме 100 осіб, на які збільшили ухваленим законом штат ДБР;

  • переведення слідчих і прокурорів із ГПУ до ДБР – до 01.01.2020;

  • оголошення конкурсу на вакантні посади в управлінні в справах Майдану, в умовах якого зазначити перевагою для кандидатів наявність досвіду в розслідуванні справ Майдану.

Додатково адвокатка подякувала всім людям, які підтримали її під час голодування. 

Як відомо, 22 листопада Закревська оголосила голодування з вимогою провести голосування за поправку, яка передбачає створення управління з розслідування справ Майдану в ДБР та переведення туди слідчих з ГПУ. Парламент проголосував за неї лише 3 грудня. 

За цей час протест адвокатки підтримала низка громадських активістів та колег, зокрема звільнений з російської в’язниці політв’язень та режисер Олег Сенцов, колишня в.о. міністра охорони здоров’я Уляна Супрунписьменник Сергій Жадан та ще десяток людей

За даними Генпрокуратури, всього під час Євромайдану постраждали дві з половиною тисячі людей, 104 з них загинули. 48 осіб загинули внаслідок розстрілів на Інститутській 20 лютого 2014 року. 80 людей дістали поранення саме від обстрілів з боку “Беркуту”. Усі злочини, скоєні під час Революції гідності, умовно об’єднані в одну велику “справу Майдану”, яка налічує 89 кримінальних проваджень. У них, зокрема, розслідують убивство 91 людини (78 мітингувальників та 13 силовиків).

У лютому цього року в п’яту річницю розстрілів на Євромайдані міжнародні партнери та правозахисні організації закликали Україну краще розслідувати справи Майдану. Деякі навіть називали розслідування розстрілів активістів під час Революції гідності “ганьбою українського судочинства”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter