“Закопати, і нехай ніхто про це не знає”: російська пропаганда героїзувала солдата, але приховала, що його розстріляли свої ж

Дата: 27 Липня 2022
A+ A- Підписатися

На початку повномасштабного вторгнення в російських ЗМІ широко публікували новини про солдата, який нібито пожертвував собою, щоб урятувати дівчину з Харкова та її маму. Пропагандисти стверджували, що в них стріляли українські військові. Але українка та службовий товариш убитого повідомили: обстріл вели самі ж російські військові. 

Про це пише російське видання “Верстка”.

Кадри з інстаграм-сторіз Кароліни Перліфон

25 лютого 29-річна харків’янка Кароліна Перліфон розповіла у своєму інстаграмі, як потрапила під обстріл. Напередодні, 24 лютого, вони з мамою виїхали зі свого будинку в заміському селищі, щоб зняти гроші та запастися продуктами. Коли вони поверталися, виявилося, що російські військові перекрили дорогу назад.

Машину почали обстрілювати. Жінки з неї вискочили. У цей момент до них підбігли двоє російських військових і сказали разом з ними сховатися за бетонними блоками неподалік. Хвилин 15–20 вони вчотирьох ховалися в цьому укритті, але потім і по ньому відкрили вогонь.

Маму дівчини поранили в руку:  

“І в цей час мене кидає солдат на землю і багато разів кричить: “Не стріляй! Це свої!” Починається сильний обстріл. Мертвий солдат падає на мене. Другого також підстрілюють. А мама мовчить. Я підводжусь і розумію, що вона мертва. Їй влучили в голову. Я залишаюся сама”.

Приблизно за півтори години, коли стрілянина стихла, Кароліна, за її словами, вибралася з укриття. Вона допомогла пораненому російському військовому дістатися машини, відвезла його в безпечне місце і викликала швидку.

Тіло її матері залишилося лежати біля дороги на околиці Харкова разом з тілом іншого військового. Наступного дня Кароліна приїхала туди з українськими військовими. 

Дівчина зробила відеозапис, на якому було видно загиблих, і виклала його у свій інстаграм. Після цього про дії російського військовослужбовця, посилаючись на публікацію дівчини, почали повідомляти російські ЗМІ та блоги. Але подію вони інтерпретували так, нібито артобстріл здійснювали ЗСУ. У всіх публікаціях докладно розповідали, чому Кароліна нібито могла переплутати ЗСУ з російськими солдатами. Але ніде не вказували, як звали військовослужбовця і що сталося згодом з його тілом.

Через півтора тижня СБУ опублікувала відеозапис допиту військового, який вижив, – Валерія Васильєва. У своїх свідченнях він підтвердив історію про те, що цивільних обстрілювали саме російські війська. 

За його словами, 24 лютого він разом з однополчанами перебував на окружній дорозі Харкова і замполіт віддав солдатам наказ перекрити дорогу: 

“Але цивільні влаштували на кшталт… бунту. Нам сказали, туди треба додому на роботу… треба проїхати. Замполіту це набридло, він сказав стріляти… по цивільних. Коли… стріляли, машини розверталися, їхали”.

Під час допиту він назвав ім’я військового, який помер. Це був 25-річний лейтенант Іван Леванков із селища Шумячі Смоленської області. Васильєв пояснив, що, коли почався обстріл, вони вирішили допомогти двом жінкам вийти з машини й сховатися:

“Хвилин через 20 підполковник зауважив, що ми цивільних з лейтенантом рятуємо, і він наказав стріляти по нас із лейтенантом і жінках. Лейтенанту спочатку прилетіло до каски, не пробило. Потім уже в сонну артерію його вбили. Потім вони стріляли в матір цієї дівчини”. 

У Росії ім’я вбитого своїми ж військового вперше згадали лише через три місяці. У соцмережах районної газети “За врожай” 20 червня повідомили про похорон двох військовослужбовців у Смоленській області. Одним з них був Леванков. У замітці не вказали ні дати, ні обставин його смерті, а на офіційному сайті новину про нього не публікували. 

На похорон загиблих військових зазвичай приходять представники обласної влади, а іноді федеральні та регіональні посадовці та ієрархи РПЦ. У місцевих ЗМІ та соцмережах регіональних єпархій заведено розповідати про такі церемонії та перелічувавати високопоставлених гостей, пише “Верстка”. Судячи з цих публікацій, із 24 лютого в регіоні поховали 14 загиблих. Про кожного з них докладно розповіли місцеві видання та пабліки, крім Леванкова. 

Харків’янка Кароліна вважає, що в Росії військовий не “отримав гучного похорону, бо посадовці не хотіли афішувати обставини його смерті”:

“Цей солдат був з нами, і його розстріляли свої ж. Тому, звичайно, їм простіше його закопати, поховати – і нехай ніхто про це не знає і навіть не згадає. А сказати правду? Вони в житті її не скажуть”.

Нагадаємо, що всьоме відбулася процедура обміну тілами загиблих військових. Україна повернула тіла 45 своїх захисників.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter