Законопроєкт про військові адміністрації в Криму блокують депутати однієї з парламентських фракцій – Представництво президента в АРК

Дата: 11 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Внесення до порядку денного Верховної Ради законопроєкту про відновлення публічної влади в Автономній Республіці Крим та місті Севастополі (№11064), який після деокупації півострова дозволить створити військову адміністрацію республіканського рівня на час перехідного періоду, блокують депутати однієї з парламентських фракцій.

Про це в інтерв’ю Центру журналістських розслідувань повідомила Таміла Ташева, постійна представниця президента України в АРК.

Вона повідомила, що законопроєкт схвалив парламентський Комітет з питань національної безпеки, оборони та розвідки, і висловила сподівання, що найближчим часом документ усе ж буде винесений у сесійну залу. 

“На жаль, деякі народні депутати, я не буду називати конкретні фракції, вирішили, що перед урядовим самітом (Кримської платформи. – Ред.) ми цього робити не будемо, і фактично блокували внесення цього законопроєкту до порядку денного Верховної Ради під час узгоджувальної наради. Мені прикро це говорити… Я впевнена, що народні депутати цієї конкретної фракції не будуть голосувати. Думаю, люди, які стежили за процесами з 2014 і до 2019 року, бачили блокування певних процесів, зокрема ухвалення стратегічних документів щодо Криму, розуміють, про кого йдеться”, – заявила Таміла Ташева.

Вона пояснила, що законопроєкт вносить зміни до Закону “Про правовий режим воєнного стану”, які дозволять після деокупації Криму створити військову адміністрацію республіканського рівня. Адже наразі в правовому полі немає такого виду військової адміністрації – лише обласні.

“Рада міністрів Криму і Верховна Рада Криму припинили свої повноваження 2014 року. І тому органу управління для цієї території в перехідний період наразі немає. Але ми розуміємо, що, коли ми звільнимо територію півострова, нам потрібен буде певний орган управління, який буде координувати роботу військових адміністрацій районного рівня і тих військових адміністрацій, які будуть створені на базі територіальних громад”, – пояснила Таміла Ташева.

Представниця президента вказала, що наразі не йдеться про створення самої республіканської військової адміністрації чи призначення її очільника. Мета законодавців – створити законодавчу базу, щоб швидко відновити публічну владу в Криму одразу ж після його деокупації.

“Треба розуміти: коли ми будемо готові заходити на територію півострова, буде дуже багато роботи, пов’язаної з безпековими факторами, з правоохоронними органами. Щоб народним депутатам не довелося швидко на колінці писати законопроєкт, щоб не упустити важливі речі, ми здійснюємо таку підготовчу роботу зараз. Щоб на момент входження в Крим президент України своїм рішенням міг це швидко зробити”, – пояснила Таміла Ташева.

Нагадаємо, у липні 2024 року в Представництві президента України в Автономній Республіці Крим розповіли про перший реінтеграційний крок, а саме, як відбуватиметься відновлення української влади у звільненому від російських окупантів Криму. Також у відомстві пояснили, що робитимуть з “документами”, правочинами після деокупації Криму, та про перехідне правосуддя на півострові

3 вересня 2024 року Верховна Рада ухвалила заяву про непохитність державної політики України щодо деокупації та реінтеграції Автономної Республіки Крим і міста Севастополя. 

Як відомо, 2023 року Представництво президента України в АРК спільно з Національним агентством з питань державної служби та Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій ініціювало експериментальний проєкт із формування резерву працівників для деокупованих територій.

Станом на кінець травня 2024 року понад 2 500 державних службовців записалися до експериментального проєкту з формування кадрового резерву для деокупованих у майбутньому територій України.

До резерву публічних службовців для Криму можуть записатися всі охочі. Раніше голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров оприлюднив детальний алгоритм дій для громадян, які бажають зареєструватися до резерву фахівців для роботи на деокупованих територіях.

2023 року Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт “Про внесення змін до деяких законів України щодо визнання результатів навчання осіб, які проживають на тимчасово окупованій території України” (реєстр. № 9591). ZMINA детально розповіла, що саме передбачає закон, чому правозахисники закликають його ухвалити і як він допоможе реінтеграції звільнених територій та українській економіці.
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter