Законопроєкт про підтримку бранців Кремля перебуває в ОП – представництво президента в Криму

Дата: 17 Вересня 2020
A+ A- Підписатися

Представництво президента в Автономній Республіці Крим сподівається, що Офіс глави держави найближчим часом передасть до Верховної Ради законопроєкт, який регулює надання статусу особи, що незаконно, з політичних мотивів переслідується в межах збройного конфлікту з Росією. 

Про це під час онлайн-конференції “Політичні переслідування Кремлем у період COVID-19” сказала заступниця постійного представника президента України в АРК Таміла Ташева.  

Таміла Ташева

Вона повідомила, що робота над цим законопроєктом почалась із 2015 року, коли громадські організації наголосили на необхідності законодавчого визначення незаконно утримуваних Росією громадян України. 

“Зрештою ми опрацювали всі зауваження від центральних органів виконавчої влади й уже передали матеріали до Офісу президента. Ми сподіваємося, що найближчим часом він передасть законопроєкт до Верховної Ради“, – сказала вона. 

Таміла Ташева повідомила, що законопроєкт наразі називається “Про соціальний та правовий захист осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України”. Його дія поширюється на громадян України, захоплених у заручники внаслідок збройної агресії, позбавлених свободи з політичних мотивів, захоплених як військовополонені через захист незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України. Також дія документа поширюється на іноземців, осіб без громадянства, які на момент позбавлення свободи проходили військову службу в Збройних силах та інших формуваннях України. 

За її словами, окрема міжвідомча комісія встановлюватиме факти, що мають значення для підтвердження належності до осіб, позбавлених свободи внаслідок збройної агресії проти України.  

Під час виступу Таміла Ташева звернула увагу, що наразі Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини та коаліція громадських організацій мають відмінний перелік політв’язнів. Через законодавче визначення складно говорити про кількість людей, позбавлених свободи. Зі свого боку представниця Омбудсмана Ірина Закринична пообіцяла оприлюднити методологію та критерії, за якими Офіс Уповноваженого Верховної Ради з прав людини визначає політв’язнів. 

“Ця міжвідомча комісія після отримання заяви від потерпілого має визначити, чи можна його називати особою, яку позбавили свободи внаслідок збройної агресії проти України”, – додала вона. 

Законопроєкт також регулює питання надання щорічної або одноразової після звільнення допомоги, питання працевлаштування, надання в тимчасове користування житла, отримання безкоштовної освіти. 

Раніше Об’єднання родичів в’язнів Кремля неодноразово закликало Офіс президента пришвидшитись із законопроєктом про підтримку бранців Кремля. 

За даними коаліції громадських організацій, які опікуються звільненням політв’язнів, Росія незаконно утримує щонайменше 100 громадян України. 78 із них – кримські татари. Водночас Офіс Омбудсмана називає дані щодо 134 незаконно утримуваних Росією громадян України.  

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter