Закон щодо додаткових гарантії для журналістів під час війни набув чинності

Дата: 04 Серпня 2022
A+ A- Підписатися

В Україні набув чинності закон щодо надання додаткових гарантій захисту журналістам, які працюють у районах ведення воєнних (бойових) дій. 

Текст документа оприлюднений в газеті Верховної Ради “Голос України”.

Фото: Микола Мирний / ZMINA

1 серпня закон №2382-IX підписав президент Володимир Зеленський, про це проінформували на сайті Верховної Ради.

Закон передбачає обов’язкове забезпечення журналістів та інших працівників, яких відряджено працювати до районів ведення воєнних (бойових) дій та/або на тимчасово окуповану територію України, засобами від уражень вогнепальної зброї, осколкових уражень, а також медичними аптечками.

Водночас передбачене обов’язкове страхування журналістів за кошт роботодавця в разі заподіяння шкоди їхньому життю і здоров’ю у зв’язку з виконанням професійних обов’язків. 

У випадку поранення журналіста (контузії, травми або каліцтва) йому виплачується з державного бюджету одноразова грошова допомога в розмірі до 50 прожиткових мінімумів. 

Нагадаємо, що  Верховна Рада ухвалила законопроєкт щодо надання додаткових гарантій захисту журналістам 8 липня 2022 року.

За даними Інституту масової інформації, з початку повномасштабного вторгнення РФ в Україні загинули 37 медійників. З них вісім – під час виконання журналістської діяльності, 29 — як учасники бойових дій або внаслідок російських обстрілів, не під час виконання ними журналістських обов’язків.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter