Закон про медіа можуть ухвалити на одному з найближчих засідань Ради

Дата: 06 Грудня 2022
A+ A- Підписатися

Законопроєкт про медіа заплановано на розгляд і голосування в сесійній залі парламенту на одному з найближчих засідань.

Про це в коментарі “Детектору медіа” повідомив голова Комітету з питань гуманітарної та інформполітики Микита Потураєв.

Джерело: suspilne.media

За даними видання, Комітет рекомендував парламенту ухвалити закон про медіа в другому читанні та в цілому.

Засідання з розгляду цього питання тривало впродовж п’яти днів. Парламентарі розглянули 2323 поправки й більшістю голосів ухвалили рекомендацію Раді підтримати документ у другому читанні й у цілому.

Найдискусійніші питання стосовно регулювання діяльності онлайн-медіа і державного телеканалу “Рада” вирішили додатково обговорити на робочій нараді керівників фракцій і груп, яка відбудеться цього тижня.

Водночас члени комітету розглянуть пропозицію від фракції “Європейська солідарність”, що стосується відновлення цифрового мовлення трьох телеканалів – “Еспресо”, “Прямий” і 5 канал.

Якщо на цій нараді будуть напрацьовані пропозиції, які відрізнятимуться від проголосованих комітетом, то, за словами Потураєва, комітет переголосує їх на найближчому засіданні, пише “Детектор медіа”.

На початку листопада 2022 року Україна отримала висновки Європейської комісії щодо законопроєкту про медіа, ухвалення якого є необхідним для втілення аудіовізуальної директиви та просування України на шляху до вступу в Євросоюз.

Нагадаємо, що 30 серпня 2022 року Верховна Рада в першому повторному читанні підтримала проєкт закону “Про медіа”. У другому читанні документ мають розглянути протягом найближчих після ухвалення двох тижнів.

Закон “Про медіа” є одним із ключових документів, ухвалення яких необхідні для початку перемовин про вступ України до ЄС. Президент Володимир Зеленський планував підписати його в грудні.

Розробники проєкту закону запевнили, що його нову редакцію скерують до Європейської комісії, яка має оцінити, чи імплементує документ рекомендації Євросоюзу щодо медійної реформи в Україні. Попри це текст закону спричиняє постійні суперечки в медійному середовищі.

Так, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь заявляв, що законопроєкт має бути “суттєво доопрацьований, щоб не допустити звуження сфери використання державної мови”.

Детальніше про полеміку критиків і прихильників указаного законопроєкту читайте за посиланням.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter