Закінчився строк дії обмежень, передбачених Законом “Про очищення влади”

Дата: 28 Жовтня 2024
A+ A- Підписатися

В Україні закінчився 10-річний строк дії обмежень на призначення посадовців, передбачених Законом “Про очищення влади”. 

Увагу на це звернуло видання “Цензор.нет”. 

Закон “Про очищення влади”, підписаний п’ятим президентом Петром Порошенком. Фото: акаунт Порошенка в соцмережі Х

Документ набрав чинності 16 жовтня 2014 року.

Протягом десяти років з того моменту діяла заборона на призначення людей, які обіймали сукупно не менш ніж один рік посаду (посади) у період із 25 лютого 2010 до 22 лютого 2014 року. 

Так званий закон про люстрацію передбачав також звільнення тих, хто допомагав колишньому президентові Віктору Януковичу узурпувати владу, був причетними до переслідувань активістів під час протестів на Майдані, а також співпрацював з іноземними спецслужбами для підриву територіальної цілісності України. Згідно з документом, з посад держслужбовців усували й тих, хто в минулому обіймав пости в КПРС і КДБ.

Єдиний державний реєстр осіб, щодо яких застосовували положення закону, востаннє оновлювали ще в липні 2024 року. Тоді в ньому залишалося менш як 600 прізвищ. 

Ілюстраційне зображення. Фото: euromaidanpress.com

Ще під час ухвалення закону правозахисники критикували деякі його пункти, що, на їхню думку, порушували право людини на захист приватного життя. Також вони казали про те, що люди, які підпали під люстрацію, мали можливість оскарження рішення про усунення в судовому порядку з дотриманням права на справедливий суд.

Згодом ЄСПЛ визнав порушення під час української люстрації, зокрема, права на повагу до приватного і сімейного життя, а також права на справедливий суд. 

Нагадаємо, що всього за півтора року після початку люстрації в Україні встигли звільнити майже тисячу посадовців, що становило 1/5 їхньої загальної кількості.   

 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter