Загибель працівників Червоного Хреста на Донеччині: слідство довело причетність Росії

Дата: 21 Вересня 2024
A+ A- Підписатися

Слідчі, які розслідують загибель трьох працівників місії Червоного Хреста на Донеччині, довели, що вантажівку обстріляли війська Російської Федерації.

Про це повідомили в Офісі Генерального прокурора України.

Авто Червоного хреста палає на Донеччині після російського обстрілу, 12 вересня 2024 рік. Фото: телеграм V_Zelenskiy_official

Слідство має докази, що вантажівку обстріляли росіяни з артилерії та ударного російського безпілотника “Ланцет”.

На місці влучання у Віролюбівці в Костянтинівській громаді, слідчі знайшли уламки осколково-фугасних артилерійських снарядів 152-го калібру та залишки безпілотного баражуючого боєприпасу “Ланцет”, який має на озброєнні лише армія РФ.

“Снаряди 152-мм використовувалися у тандемі з дроном, який має лазерний дальномір-цілевказівник, і самостійно виявляє та баражує ціль. Це не лише пояснює знайдені на місці події уламки БпЛА “Ланцет”, а й вказує на умисний характер атаки на транспортні засоби та персонал Міжнародного комітету Червоного Хреста”, — повідомили на сторінці прокуратури.

Також слідство встановило ймовірну локацію, звідки окупанти вдарили по гуманітарній місії. По Віролюбівці стріляли, ймовірно, з артпозиції росіян у тимчасово окупованому Ягідному Бахмутського району.

“На окупованій території, з якої здійснено постріл, у веденні бойових дій беруть участь: 1065 артилерійський полк 98 повітряно-десантної дивізії; артилерійський підрозділ 200 окремої мотострілецької бригади. Дані підрозділи мають на озброєнні артилерійські системи для ведення вогню снарядами 152 мм та ударні БпЛА “Ланцет”, — розповіли у прокуратурі.

Вбивство трьох працівників Червоного Хреста розслідують як порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством, частина 2 статті 438 Кримінального Кодексу України.

Нагадаємо, 12 вересня російська армія обстріляла гуманітарну місію Червоного Хреста у селі Віролюбівка. Загинули троє працівників місії, ще двоє дістали поранення.

За даними Офісу Генпрокурора, співробітники МКЧХ прибули до населеного пункту, аби роздати місцевим жителям паливні брикети для обігріву домівок. На момент обстрілу вони саме розвантажували доставлену допомогу.

За даними Донецької облпрокуратури, загинули чоловіки віком 40, 41 та 48 років, осколкових поранень й мінно-вибухових травм зазнали 35 та 41-річні працівники Червоного Хреста.

Президент України повідомив у телеграмі, що пораненим надається вся необхідна допомога, один із постраждалих перебуває у важкому стані.

МКЧХ закликала до дотримання міжнародного гуманітарного права, у тому числі шляхом вжиття всіх можливих запобіжних заходів для забезпечення того, щоб люди, які займаються гуманітарною діяльністю, не піддавалися нападам або не потрапляли в зону активних бойових дій.

Раніше ZMINA писала про “Евакуацію під обстрілами: як працюють волонтери на прифронтових територіях, досвід місії “Проліска”.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter