Загибель людей біля укриття в Києві: директора департаменту муніципальної безпеки відправили під домашній арешт

Дата: 21 Червня 2023
A+ A- Підписатися

У Києві Голосіївський райсуд відправив під цілодобовий домашній арешт на два місяці директора Департаменту муніципальної безпеки КМДА Романа Ткачука: його підозрюють у службовій недбалості через загибель людей біля зачиненого укриття в Деснянському районі.

Про це пише Суспільне.

Роман Ткачук на судовому засіданні, 21 червня 2023 року. Фото: Анна Железняк / Суспільне

За версією слідства, Ткачук не забезпечив роботи доступних укриттів, що призвело до загибелі трьох людей унаслідок повітряної атаки Росії.

Сам посадовець вважає підозру необґрунтованою, його адвокати заявили, що подаватимуть апеляцію.

Нагадаємо, що внаслідок атаки російських військових у ніч на 1 червня в Києві загинуло троє людей, серед яких дитина, а ще 14 отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Чоловік однієї із загиблих розповів, що людям, які вночі прийшли до укриття, там не відчинили. Уламки, за словами очевидців, упали за 10 хвилин після оголошення повітряної тривоги.

Згодом у межах відкритого провадження через зачинене укриття під час російської атаки на Київ правоохоронці затримали трьох посадовців райдержадміністрації та охоронця медзакладу. Йдеться про першого заступника Деснянської РДА, директора медзакладу та його заступника. 

Їм закидають службову недбалість, що спричинила тяжкі наслідки, а охоронцю – залишення в небезпеці, що призвело до смерті. Раніше в медіа щодо останнього повідомляли, що він міг бути напідпитку під час атаки, втім ці дані спростувала експертиза. 

За даними Суспільного, після трагедії місцева влада ініціювала перевірку укриттів у столиці. З усіх 4 455 укриттів лише 3041 об’єкт виявився придатним для використання. Решта непридатні чи обмежено придатні.

Також столична влада пообіцяла примусово відчиняти укриття приватної форми власності, якщо їхні власники в момент повітряної тривоги чи обстрілу самостійно не забезпечать доступу до споруд для населення. Таких у місті налічується близько 1 100. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter