Загибель білоруського активіста Віталія Шишова: до слідства долучили міжнародних експертів

Дата: 12 Листопада 2021
A+ A- Підписатися

Київські правоохоронці долучили міжнародних експертів до розслідування справи про загибель активіста, очільника Білоруського дому в Україні Віталія Шишова.

Про це повідомив начальник поліції Києва Іван Вигівський в інтерв’ю Інтерфакс-Україна.

Джерело: інстаграм Віталія Шишова

Він також розповів, що в цьому кримінальному провадженні поліція вже отримала 19 висновків експертів, ще одна експертиза триває.

Досудове розслідування в справі триває, як і раніше, розглядаються дві робочі версії смерті Шишова – самогубство та вбивство з імітацією самогубства, сказав Вигівський. 

За словами Вигівського, столичні правоохоронці залучили до цього провадження міжнародних експертів, щоб встановити остаточну причину смерті активіста.

На питання журналістки, чи йдеться про Білорусь, правоохоронець відповів, що ні.

“Це інші держави, які виявили бажання надати свою допомогу”, – сказав він.

Київські поліцейські знайшли тіло Шишова в парку неподалік його дому 3 серпня. Він зник, коли вийшов на ранкову пробіжку напередодні. Правоохоронці одразу розпочали кримінальне провадження за статтею “Умисне вбивство”, однак перевіряють усі версії, зокрема про вбивство, замасковане під самогубство. 

Організація “Білоруський дім в Україні”, яку очолював загиблий, допомагає білорусам, які втекли від режиму Олександра Лукашенка, з працевлаштуванням, пошуком житла та легалізацією. Водночас її пов’язують з ультраправим діячем Сергієм Коротких (відомим також як Боцман та Малюта), який навчався в школі білоруського КДБ, воював у Чечні та був близьким соратником російського неонациста Максима Марцинкевича (Тесака).

Батуліна ЗМІ називають одним із соратників Коротких. 4 серпня йому заборонили в’їзд до України на три роки.

Поховали Шишова 27 вересня – на 55-й день після смерті.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter