Заборона незалежного російського телеканалу підриває свободу преси в Україні – Freedom House

Дата: 13 Січня 2017
A+ A- Підписатися

Заборона трансляції незалежного російського телеканалу “Дождь” підриває свободу преси в Україні.

Про це йдеться у заяві міжнародної громадської організації Freedom House, оприлюдненій сьогодні.

“Заборона владою трансляції телеканалу “Дождь” – цензура, яка обмежує доступ українців до вибору точок зору”, – сказав Роберт Герман, віце-президент Freedom House з міжнародних програм.

“В той час, коли російські війська займають частину території України, життєво важливо, щоб українці мали доступ до незалежного висвітлення подій у Росії, і до одного з небагатьох, що залишилися, незалежних російських ЗМІ”, – додав він.

Як відомо, 12 січня Національна рада з питань телебачення і радіомовлення вилучила російський телеканал “Дождь” із переліку іноземних програм, зміст яких відповідає вимогам Європейської конвенції про транскордонне телебачення і законодавства України.

Телеканал “Дождь” вилучено з переліку через трансляцію в його ефірі забороненої українським законодавством реклами (закон забороняє розміщення реклами в ефірі російських телеканалів, що ретранслюються в Україні), а також через трансляцію інформації, що посягає на територіальну цілісність України (“Дождь” зображає Крим як територію Російської Федерації).

Рішення про вилучення має набути чинності через місяць після оприлюднення.

Власниця і керівниця телеканалу “Дождь” Наталія Синдєєва поінформувала Нацраду, що “Дождь” створив окрему інтернет-версію для України без реклами. Але Нацрада так і не отримала від “Дождя” документів на внесення української версії до Переліку іноземних каналів, і канал так і не вирішив питання з українськими провайдерами про ретрансляцію ними окремої версії – провайдери наразі ретранслюють супутникову версію “Дождя”, де є реклама.

Член Нацради Сергій Костинський також розповів, що стосовно Криму у “Дождя” системна політика, що Крим є частиною РФ. Журналісти “Дождя” їздять до Криму з порушенням українського законодавства, називають адміністративний кордон між Херсонською областю та Кримом “російсько-українським кордоном”, показують в ефірі карти, на яких Крим позначений як територія Російської Федерації.

В свою чергу Синдєєва зазначила, що телеканал керується російським законодавством при зображенні карти Росії.

Станом на 22 грудня Перелік іноземних програм (так званий “список адаптованих каналів”) налічував 156 іноземних телеканалів. Після вилучення “Дождя” і тимчасової заборони “Телеклубу” українським провайдерам дозволені для ретрансляції 154 іноземні телеканали.

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter