За тиждень у Запорізькій області окупанти 60 разів скидали гранати з отруйною речовиною

Дата: 11 Березня 2024
A+ A- Підписатися

На Запорізькому напрямку російські військові за минулий тиждень скинули близько 60 гранат з отруйною речовиною задушливо-сльозогінної дії на позиції Сил оборони.

Про це в ефірі телемарафону заявив начальник відділу зв’язків з громадськістю Оперативно-стратегічного угруповання військ “Таврія” Дмитро Лиховій.

Російські газові гранати, які містять заборонені речовини. Фото: Military Media Center

“Що стосується Запорізького напрямку і саме цього відрізку фронту, можу сказати, що є інформація, яка непокоїть: росіяни дедалі частіше застосовують боєприпаси з отруйною речовиною. За весь попередній тиждень, з понеділка до неділі, було зафіксовано близько 60 скидів гранат з отруйною речовиною задушливо-сльозогінної дії, переважно це хлорпікрин або щось подібне. Лише в неділю було дев’ять таких скидів”, – зазначив він. 

За його словами, це є свідченням того, що ворог не може виконати свої завдання у звичайний спосіб – артилерією, дронами, тому вдається до зброї “останньої надії”.

“Це хімічні, отруйні речовини, коли вони хочуть просто ось таким чином викурити наших військових з окопів”, – уточнив Лиховій.

Він також додав, що українським бійцям доводиться використовувати засоби індивідуального захисту і боротися з російськими дронами, які беруть участь у цих скидах.

Нагадаємо, що РФ продовжує застосовувати проти Збройних сил України токсичні хімічні речовини, заборонені Конвенцією про хімічну зброю. Упродовж поточного року окупанти щонайменше 346 разів застосовували токсичні хімічні речовини проти ЗСУ.

Українські посадовці та військові вже неодноразово казали про застосування хімічної зброї російськими військовими, наприклад у Запорізькій області та на Херсонщині. 

Навесні 2022-го президент Володимир Зеленський застерігав росіян від використовування хімічних боєприпасів, а президент Польщі Анджей Дуда казав, що якщо Росія застосує хімічну зброю, то НАТО може переглянути своє рішення не втручатись у воєнний конфлікт.

Читайте також: Заборонені засоби та методи ведення бойових дій, які Росія використовує у війні проти України

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter