За сім років благодійники протестували на ВІЛ в Україні мільйон людей

Дата: 17 Травня 2024
A+ A- Підписатися

За 7 років діяльності проєкту HealthLink благодійної організації “100% Життя” в Україні протестували на ВІЛ мільйон людей. 

Результатами роботи поділились у БО “100% Життя”. 

Ілюстраційне зображення працівниці лікарні. Фото: Omar Ornelas\ The Desert Sun

Із загальної кількості протестованих 26 тисяч людей вперше дізналися про свій ВІЛ-позитивний статус і тепер отримують лікування. Таким чином кожного третього нововиявленого пацієнта з ВІЛ залучили до тестування завдяки діяльності проєкту HealthLink.

Окрім цього, ще понад 1 700 людей отримали доконтактну профілактику ВІЛ, яку призначають ВІЛ-негативним із високим ризиком інфікування. Також 381 людина повернулась до лікування завдяки програмі. Разом із тестуванням на ВІЛ 96 тисяч людей протестувались на гепатити та майже 6 700 — на сифіліс. 

За сім років діяльності проєкту 714 закладів сфери охорони здоровʼя взяли участь у ньому: від великих диспансерів до лікарень у невеликих містах. 

Нагадаємо, що торік парламент узгодив з рекомендаціями ВООЗ діагностику, профілактику та лікування ВІЛ в Україні. Одним із нововведень стали самотестування, що має пришвидшити темпи ранньої діагностики захворювання. 

Річ у тому, що досі люди, що живуть з ВІЛ, стикаються зі стигматизацією через свій діагноз. Це є причиною появи страху проходити тестування та хибної думки про те, що ВІЛ/СНІД є виключно хворобою ЛГБТ-людей, працівників і працівниць комерційного сексу та наркозалежних. В Україні найпоширенішим шляхом інфікування ВІЛ є незахищений гетеросексуальний сексі

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter