Минулого року з Росії через переслідування виїхало понад 1,5 тисячі активістів і журналістів – Фонд “Вільна Росія”

Дата: 17 Січня 2022
A+ A- Підписатися

Минулого 2021 року з Російської Федерації через політичне та кримінальне переслідування виїхало понад 1,5 тисячі активістів і журналістів.

Такі дані навів менеджер проєктів Фонду “Вільна Росія” (Free Russia Foundation) Антон Михальчук, пише Znak.com.

Під час одного з мітингів у Росії. Джерело: espreso.tv

Указаний фонд – емігрантська організація, що базується у Вашингтоні. За словами Михальчука, у зазначеному переліку врахували лише “політичних” емігрантів: членів їхніх сімей або тих, хто просто не захотів жити в Росії, у статистиці немає.

Здебільшого емігрували до Грузії, Литви та України, інших країн Східної Європи, а також до Франції та США.

Згідно з даними фонду, хвиля політичної еміграції з РФ розпочалася з весни 2021 року, після того як поліція почала приходити до учасників зимових мітингів на підтримку опозиціонера Олексія Навального.

Тоді, за даними правозахисників, до адмінвідповідальності притягнули понад 200 людей: їх розпізнали за камерами відеоспостереження. Деякі активісти стали звинуваченими в кримінальних справах про організацію масових заворушень, перекриття доріг і порушення коронавірусних обмежень.

Раніше ZMINA повідомляла про те, що в Росії ліквідували міжнародну правозахисну організацію “Меморіал”. Підставою для позову генпрокуратури щодо цього стали систематичні порушення російського закону про іноагентів (немаркування матеріалів організації).

Під час судового засідання в справі про ліквідацію, яке відбулося 28 грудня 2021 року, прокурор Олексій Жафяров заявив, що “Меморіал” нібито створює брехливий образ СРСР як терористичної держави, очорнює пам’ять про так звану Велику вітчизняну війну та реабілітує нацистських злочинців. Причиною цих дій, на думку прокуратури, є те, що “хтось платить за це”.

За російськими законами, “іноагенти” зобов’язані всі свої повідомлення маркувати текстом чи плашкою, яка попереджає, що “це повідомлення” поширене ЗМІ-“іноагентом”. За невиконання цієї та ще багатьох умов російська влада може штрафувати видання, а щодо журналістів можуть відкрити адміністративні, а згодом і кримінальні провадження. Крім того, навіть неофіційне об’єднання людей без юридичного оформлення можуть визнати “небажаною організацією”, що також накладає певні санкції. 

Станом на 31 грудня 2021 року в переліку “іноагентів” значилося 111 фізичних осіб та організацій, з них 94 потрапили до списку саме того року. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter