У Росії учасниць Pussy Riot і Віктора Шендеровича внесли до переліку “іноагентів”

Дата: 31 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

Міністерство юстиції Росії поновило реєстр ЗМІ– “іноземних агентів”, до нього потрапили учасниці Pussy Riot Надія Толоконнікова та Вероніка Нікульшина, письменник та публіцист Віктор Шендерович, галерист Марат Гельман, засновник ярославського кіноклубу “Нафта” Андрій Алексєєв.

Про це повідомило видання “Медуза” з посиланням на сайт російського Мін’юсту.

До списку також увійшли журналісти “Радіо Свобода” Іван Бєляєв,”Север.Реалії” Олена Владикіна, головред видання “Холод” та колишній спецкор “Медузи” Таїсія Бекбулатова.

Наразі у переліку “іноагентів” значаться 111 фізичних осіб та організацій, з них 94 потрапили до списку 2021 року.

Нагадаємо, що наприкінці грудня 2021 року Верховний Суд Росії ухвалив рішення про ліквідацію міжнародної громадської організації “Міжнародне історико-просвітницьке, благодійне та правозахисне товариство “Меморіал”.

Ліквідувати організацію просила Генпрокуратура РФ. Під час засідання 28 грудня прокурор Олексій Жафяров на підтвердження позиції силовиків заявив, що “Меморіал” створює брехливий образ СРСР як терористичної держави, очорнює пам’ять про так звану Велику Вітчизняну війну та реабілітує нацистських злочинців. Причиною цих дій, на думку прокуратури, є те, що “хтось платить за це”.

З 2014 року російська влада вимагає, щоб правозахисники визнали себе іноземними агентами, адже вони нібито отримують іноземне фінансування та ведуть політичну діяльність. Своєю чергою в “Меморіалі” відмовляються це робити та наголошують, що єдиною функцією організації є збереження пам’яті про репресії радянського періоду:

За відмову наносити маркування “іноагент” правозахисників оштрафували вже на понад 2 мільйони рублів, або понад 730 тисяч гривень.

Фото обкладинки: з відкритих джерел

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter