За рік прокуратура автономії оголосила 14 підозр за воєнні злочини в Криму

Дата: 31 Грудня 2021
A+ A- Підписатися

2021 року Прокуратура Автономної Республіки Крим і Севастополя оголосила підозри у скоєнні воєнних злочинів 14 представникам окупаційної влади в тимчасово окупованому Криму.

Про це повідомляє пресслужба відомства.

У прокуратурі повідомили, що один з основних напрямів її роботи – розслідування воєнних злочинів, на які, зокрема, поширюється юрисдикція Міжнародного кримінального суду.

“За результатами здійснення спеціального досудового розслідування вперше у “кримських справах” спрямовано до суду шість обвинувальних актів за ст. 438 КК України (“порушення законів та звичаїв війни)”, – йдеться у повідомленні.

Отже, заочно судитимуть:

– двох співробітників управління ФСБ Росії в Криму, які обвинувачуються у викраденні, незаконному ув’язненні та тортурах проукраїнського активіста, учасника Революції Гідності;

– трьох незаконних “суддів” формування, що називає себе “Верховним Судом Республіки Крим”, причетних до переслідування заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу у справі “26 лютого”;

– “суддю” так званого “Залізничного районного суду Сімферополя”, яка ухвалила незаконний вирок журналісту Крим.Реалії Миколі Семені;

– двох російських так званих “військових комісарів”, причетних до примусу кримчан служити у Збройних силах Росії;

– керівника регіонального штабу “Юнармії” у Севастополі за звинуваченням у пропаганді добровільного вступу в армію Росії серед неповнолітніх.

У прокуратурі нагадують, що воєнні злочини – це серйозні порушення законів та звичаїв війни, тобто злочини, вчинені державою-окупантом або її представниками під час міжнародного збройного конфлікту, який з лютого 2014 року триває в Криму та щодо осіб чи об’єктів, які знаходяться під захистом міжнародного гуманітарного права.

Раніше генпрокурор Ірина Венедіктова повідомила, що в Україні завели близько 400 проваджень про порушення прав людини в Криму, близько сотні з яких – за фактами порушення законів та звичаїв війни.

У серпні заступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов розповів, що українські прокурори зафіксували понад 20 тисяч воєнних злочинів та злочинів проти людяності у Криму та на Донбасі.

Раніше Венедіктова усунула з посади очільника Департаменту нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Гюндуза Мамедова. Відразу після усунення Мамедова вона призначила на цю посаду свого заступника Максима Якубовського, який раніше працював в олігарха Віктора Медведчука та мав через це конфлікт інтересів.

Згодом після критики правозахисної спільноти в Україні, вона підпорядкувала департамент собі. За даними джерел Офісу генпрокурора, Якубовський досі зберігає вплив на департамент. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter