В Україні розслідують близько 400 проваджень про порушення прав людини в Криму – Венедіктова

Дата: 11 Жовтня 2021
A+ A- Підписатися

В Україні завели близько 400 проваджень про порушення прав людини в Криму. Майже сто з них – за фактами порушення законів і звичаїв війни.

Про це інформує пресслужба Офісу генпрокурора з посиланням на генпрокурорку Ірину Венедіктову

Ірина Венедіктова. Автор: Ksenia Svyatovets

Повідомляється, що Венедіктова обговорила з Генеральним директором з прав людини і верховенства права Ради Європи Крістосом Джакумопулосом, директором Директорату з прав людини Ради Європи Крістофом Пойрелом і директором Директорату з політичних питань та зовнішніх відносин Ради Європи Александром Гесселем питання протидії порушенню прав людини в Криму. Вона зазначила, що розслідування цієї категорії справ є одним із пріоритетних напрямків.

“На даний час є близько 400 проваджень цієї категорії. Серед них майже 100 – за фактами порушення законів та звичаїв війни. В цих справах повідомлено про підозру 77 особам. Крім того, розслідується систематичне переслідування проукраїнськи налаштованих активістів та порушення прав кримськотатарського населення окупаційною владою Криму”, – сказала Венедіктова.

Вона твердить, що в Офісі генерального прокурора почала роботу Міжнародна рада експертів з питань злочинів, скоєних в умовах збройного конфлікту, до якої залучають іноземних і міжнародних фахівців, національних експертів з міжнародного гуманітарного та кримінального права, а також представників неурядових правозахисних організацій. Цей орган має вивчити досвід розслідування воєнних злочинів і злочинів проти людяності та розробити національні стандарти у цій галузі.

“Ми скеровуємо справи у національні суди і усвідомлюємо, наскільки важливо співпрацювати на цьому напрямі у міжнародних інстанціях. Ми активно взаємодіємо з Міжнародним кримінальним судом (МКС). Наразі до МКС скеровані 12 інформаційних повідомлень щодо порушень у Криму”, – сказала вона.

Генеральний директор з прав людини і верховенства права Ради Європи Крістос Джакумопулос зауважив, що відстеження ситуації з порушенням прав людини в тимчасово окупованому Криму є надзвичайно важливим. А відтак він розраховує на подальшу плідну співпрацю в цьому питанні.

У серпні заступник генпрокурора України Гюндуз Мамедов розповів, що українські прокурори зафіксували понад 20 тисяч воєнних злочинів та злочинів проти людяності у Криму та на Донбасі.

Раніше Венедіктова усунула з посади очільника Департаменту нагляду в кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Гюндуза Мамедова. Відразу після усунення Мамедова вона призначила на цю посаду свого заступника Максима Якубовського, який раніше працював в олігарха Віктора Медведчука та мав через це конфлікт інтересів.

Згодом після критики правозахисної спільноти в Україні, вона підпорядкувала департамент собі. За даними джерел Офісу генпрокурора, Якубовський досі зберігає вплив на департамент. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter