За рік поліція розпочала понад 76 тисяч кримінальних проваджень за фактами злочинів окупантів та їхніх пособників

Дата: 12 Травня 2023
A+ A- Підписатися

З початку повномасштабної війни Росії проти України слідчі Національної поліції розпочали 76 096 кримінальних проваджень за фактами вчинення злочинів військовослужбовцями збройних сил РФ та їхніми пособниками.

Про це повідомляє Нацполіція України.

Фото: Deutsche Welle

З них 63 796 стосувалися порушення законів та звичаїв війни, 9 193 – посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, 2 851 – колабораційної діяльності, 154 – державної зради та 38 – диверсій. 

Крім того, 69 кримінальних проваджень стосуються вчинення військовими РФ сексуального насильства.

У поліції також наголосили, що з 24 лютого на деокупованих територіях правоохоронці виявили 53 місця несвободи та катівень, де окупанти незаконно утримували громадян та знущалися з них. Так, у Харківській області виявили 28 таких місць, у Херсонській – 16, у Київській – 3, у Сумській та Миколаївській – по 2, а також по 1 у Донецькій та Чернігівській.

Окремо правоохоронці фіксують злочини проти дітей. Так, як наголошують у поліції з посиланням на дані порталу “Діти війни”, за рік повномасштабного вторгнення окупанти вбили 480 дітей, поранили 968 дітей. 404 дитини вважають зниклими безвісти. Відомо також про 19 393 випадки депортації. Розшукати наразі вдалося 12 288 дітей. 

Раніше ZMINA писала, що під час війни на Сході України, а згодом і повномасштабного вторгнення, росіяни перемістили з тимчасово окупованих територій до РФ велику кількість українських дітей. Правозахисники стверджують, що Росія неодноразово порушувала інтереси депортованих дітей, а також заперечувала їхні права на ідентичність, сімʼю та об’єднання з нею, освіту, доступ до інформації тощо.

Трьома найпоширенішими “підставами” для організованого переміщення росіянами дітей з тимчасово окупованих територій є так звана евакуація з міркувань безпеки, передача дітей з метою усиновлення чи удочеріння, а також тимчасове перебування у так званих “таборах відпочинку”. Незалежно від форми розміщення українських дітей, їх постійно піддають впливу російських інформаційних кампаній, які часто є частиною цілеспрямованого перевиховання. 

Нагадаємо, що європейське агентство, що співпрацює із судовими та поліційними органами країн-членів ЄС, ідентифікувало вже щонайменше 150 осіб, причетних до злочинів, вчинених під час російської агресії проти України. Для ідентифікації підозрюваних проаналізували понад 7000 фото- та відеофайлів. 

Скоєні в Україні російськими військовими злочини розслідують у декількох десятках країн. З них 14 є членами ЄС, а ще чотири країни, зокрема й Україна, розташовані в Європі, але не є членами Союзу. Розслідування також ведуть у США, Канаді та Великій Британії.

Читайте також: Воєнні злочинці в Україні: скількох росіян та за що засудили за рік повномасштабного вторгнення

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter