За побиття журналістки киянина можуть відправити за ґрати на п’ять років

Дата: 22 Березня 2021
A+ A- Підписатися

Киянину, який побив журналістку телеканалу Kyiv Live Каміллу Мамедову під час прямого ефіру, повідомлено про підозру: він може вирушити за ґрати на п’ять років. 

Про це повідомив голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко на своїй сторінці у фейсбуку.

Джерело: скріншот з відео

Він нагадав, що безпрецедентний напад стався 14 грудня 2020 року на станції метро “Видубичі”. Тоді невідомий громадянин підійшов до кореспондентки, почав конфлікт і штовханину. На пояснення дівчини щодо проведення знімання не реагував, ударив її в обличчя й утік. Судово-медична експертиза виявила в журналістки легкі тілесні ушкодження.

Правоохоронці встановили особу правопорушника. Ним виявився раніше не судимий киянин 1960 року народження.

У межах досудового розслідування кримінальне провадження перекваліфікували з перешкоджання законній професійній діяльності журналістів на погрозу або насильство щодо журналіста (ч. 2 ст. 345-1 Кримінального кодексу України), уточнив Томіленко.

Нападнику загрожує обмеження волі на строк до п’яти років або позбавлення волі на той самий строк.

У коментарі НСЖУ потерпіла кореспондентка сказала, що дуже здивувалася, коли їй зателефонували й повідомили про затримання підозрюваного в побитті.

“Адже я розуміла, що розшукати людину на цій станції – це як знайти голку в копиці сіна. Та й історії, подібні до моєї, часто закінчуються нічим. На журналістів нападали часто, але це не набирало розголосу”, сказала вона.

У НСЖУ зазначили, що факт встановлення особи громадянина, який раптово атакував на вулиці міста знімальну групу та одразу ж зник з місця події, є обнадійливим прецедентом захисту прав журналістів. 

“Під час виконання професійної діяльності працівники мас-медіа часто зазнають агресії, але розслідування затягується або ж не приводить до логічного завершення. Тут ми бачимо особливий прецедент. І після оголошення підозри та очікуваного справедливого (сподіваємося) судового вироку ми зможемо інформувати суспільство про факт відповідальності за атаки на журналістів”, підкреслив Томіленко.

За даними річного моніторингу Інституту масової інформації, протягом 2020 року в Україні налічили 229 випадків порушень свободи слова, з яких 171 стосувався фізичної агресії щодо журналістів. 

Нагадаємо, що минулого року експерти налічили 243 випадки порушення свободи слова, а також уперше за останні три роки в країні сталося вбивство журналіста.

Водночас, як свідчать дані Офісу генпрокурора, кількість справ, скерованих до суду за “журналістськими статтями”, не збільшується. 

 
Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter