За пів року в Росії за неповагу до влади оштрафували майже пів сотні людей

Дата: 30 Вересня 2019
A+ A- Підписатися

За пів року з моменту ухвалення в Росії закону, який карає за неповагу до органів влади в інтернеті, суди в країні встигли оштрафувати 45 людей. 

Про це йдеться в доповіді правозахисного центру “Агора”.

Велику частину справ (70%) за неповагу відкрили на основі дописів у соціальній мережі “ВКонтакте”

Усього російські суди виписали штрафів росіянам, які висловили свою неповагу до влади в мережі, на суму 845 тисяч рублів (майже 315 тисяч гривень. – Ред.). Основним об’єктом неповаги у жителів РФ став президент Володимир Путін: 78% штрафів пов’язані з висловлюваннями щодо нього. На другому місці – російські силовики та губернатори. 

Рішення щодо штрафів на суму 675 тисяч рублів, як зазначають аналітики, вже набули чинності, інша частина досі перебуває на апеляційному розгляді. Водночас значна частина справ про неповагу до влади закінчилася нічим: вісім припинили суди, чотири повернули в поліцію, а ще п’ять до суду так і не передали.

Як відомо, наприкінці березня в Росії запрацювали два закони щодо заборони поширювати “недостовірну суспільно значущу інформацію” в медіа та виявів неповаги до влади в інтернеті. Нововведення російських депутатів, як тоді пояснили правозахисники, можуть впливати на життя людей в окупованому Криму. 

ZMINA раніше докладно писала про те, як у Росії штрафують людей за неповагу до влади. Так, жителя міста Мала Вішера, який назвав Путіна “сказочным дол***” та опублікував фото очільника Росії в одній із соціальних мереж, оштрафували на 30 тисяч рублів. Такий самий штраф згодом дістав за публікацію фотографії з графіті “Путін пі..ор” на будівлі обласного управління МВС у фейсбуці архітектор з Ярославля. 

Показовий випадок стався в Архангельській області, де силовики відкрили одразу три справи за неповагу після доносів, які написала місцева пенсіонерка. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter