“Путін — казковий ***”: у Росії вперше покарали за неповагу до влади

Дата: 24 Квітня 2019
A+ A- Підписатися

Російський суд уперше покарав чоловіка, який критикував на своїй особистій сторінці в соцмережі президента РФ Володимира Путіна, за неповагу до влади. 

Про це повідомляє DW.

За інформацією слідства, житель міста Мала Вішера, назвав Путіна “сказочным дол***” та опублікував фото очільника Росії. 

“Судом встановлено, що 31 березня 2019 року К., перебуваючи вдома в місті Мала Вішера, розмістив у мережі інтернет у відкритому доступі два записи з інформацією в непристойній формі, яка ображає людську гідність і громадську мораль і висловлює явну неповагу до суспільства, держави, органів, що здійснюють державну владу в РФ”, – йдеться в повідомленні суду. 

Чоловіка оштрафували на 30 тисяч рублів (понад 12 тисяч гривень). 

Як також повідомляє “Медуза”, обвинувачений у неповазі до влади 34-річний Юрій Картижев нещодавно звільнився з колонії, де відсидів більше 2 років за крадіжку. На своїй сторінці у “ВКонтакте” він постійно критикує російську владу.

Згідно з матеріалами адміністративного провадження, одне з розміщених Картижевим відео розповідало про те, що уряд Росії вирішив надати Киргизії безоплатну допомогу в розмірі 30 мільйонів доларів; другий ролик – опитування жителів Костроми про “Єдину Росію”. 
До справи були прикладені скриншоти, де обидва відео підписані з лайкою щодо Путіна.

Картижев підтвердив “Медузі”, що публікував ролики, але уточнив, що в постах лайки не було, мовляв, він написав “Путин – сказочный дол…”, а це може означати що завгодно, аж до “Путин – сказочный долгожитель”.

Картижев впевнений, що напис “Путін – казковий *****” на його сторінці залишили поліцейські, які нібито зламали його сторінку і відредагували пости.

Закон про неповагу до влади вступив в силу 29 березня. Пости на сторінці Картижева з’явилися через два дні.

А вже 2 квітня капітан поліції на прізвище Ментовський з відділення МВС по Маловішерському району склав рапорт про те, що виявив на сторінці Картижева пости, які “ображають суспільну мораль”, і демонструють “явну неповагу до держави”.

 

Картижев збирається скаржитися в ЄСПЛ.

Наприкінці березня в Росії запрацювали два закони щодо заборони поширювати “недостовірну суспільно значущу інформацію” в медіа та виявів неповаги до влади в інтернеті. 

Поділитися:
Якщо ви знайшли помилку, виділіть її мишкою та натисніть Ctrl+Enter